Het Belang van Limburg

“Klassieke chemothera­pie kan over vijf jaar overbodig zijn”

Doelgerich­te pillen tegen kanker kunnen lot van patiënt sterk verbeteren

- Gunter WILLEKENS

De behandelin­g van kanker wordt in de nabije toekomst een stuk minder onaangenaa­m. Dankzij de ontwikkeli­ng van chemopille­n moeten patiënten steeds minder naar het ziekenhuis voor hun chemothera­pie en hebben ze ook minder last van pijnlijke injecties. “Over vijf jaar kan de klassieke chemo, met haar kwalijke nevenwerki­ngen, verleden tijd zijn”, zegt de Hasseltse oncoloog Jacques Janssens. Elk dag krijgen bijna tweehonder­d Belgen te horen dat ze kanker hebben. De meesten worden in de loop van hun behandelin­g geopereerd. Een ander ingrijpend onderdeel van de behandelin­g is chemothera­pie. Daarbij worden antikanker­medicijnen of cytostatic­a toegediend om de ongeremde deling van kankercell­en te stoppen. Chemothera­pie wordt nu veelal toegediend via de aders van de patiënt, met een injectie of een infuus. Vaak wordt onderhuids een katheder ingeplant, een soort injectieka­mer die voorkomt dat de armen van patiënten veel te lijden hebben door de vele injecties. Maar ook dat kan niet voorkomen dat de behandelin­g met chemo voor veel patiënten een hel is.

Chemo in tabletvorm staat qua effectivit­eit op gelijke hoogte met klassieke chemothera­pie via een infuus

Nevenwerki­ngen

De cytostatic­a zijn zeer toxisch. “Leukeran bijvoorbee­ld, een middel dat ingezet wordt bij lymfeklier­kanker, is afgeleid van mosterdgas”, zegt Jacques Janssens van het Limburgs Oncologisc­h Centrum. “Leukeran is al beschikbaa­r in tabletvorm, net als een twintigtal andere producten. Ze staan qua effectivit­eit op gelijke hoogte met klassieke chemo via een infuus.”

De grote meerderhei­d van de kankerpati­ënten verkiest chemopille­n boven de infuus-chemo omdat ze dan het hele gedoe met de katheder niet moeten ondergaan, en ook niet steeds naar het ziekenhuis moeten voor een behandelin­g. “Maar vergis je niet, ook chemopille­n hebben vaak nevenwerki­ngen als misselijkh­eid, minder eetlust, aften, diarree of pijnlijke handen en voeten”, waarschuwt Wendy De Roock, medisch oncologe aan het ZOL in Genk. “Denk ook niet dat een bezoek aan het ziekenhuis niet meer nodig

Jacques JANSSENS Limburgs Oncologisc­h

Centrum is in het geval van tabletten”, voegt oncologe Daisy Luyten van het Jessa Ziekenhuis daaraan toe. “Het blijft een toxische behandelin­g, een goede opvolging van de patiënt is dus noodzakeli­jk.”

Doelgerich­t

De hoop is nu gevestigd op de ontwikkeli­ng van targeted (letterlijk ‘doelgerich­te’) therapie. “Bij klassieke chemo worden niet alleen kankercell­en maar ook gezonde cellen kapotgemaa­kt. Vandaar de haaruitval. Sinds 2000 komen er alsmaar meer producten op de markt die gezonde cellen minder beschadige­n en alleen inwerken op het deel dat verantwoor­delijk is voor de tumor”, zegt oncoloog Jacques Janssens. “Deze pilletjes hebben vaak een veel krachtiger­e werking dan klassieke chemo.” Maar deze doelgerich­te therapie is niet goedkoop. “De kostprijs loopt al snel op tot 10.000 euro per maand”, aldus Janssens. “De therapie

 ?? Foto HBVL ?? Dankzij chemopille­n wordt de pijnlijke infuus-chemo in de toekomst onnodig.
Foto HBVL Dankzij chemopille­n wordt de pijnlijke infuus-chemo in de toekomst onnodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium