Het Belang van Limburg

Kabinet Reynders wist veel vroeger over Saoedi-Arabië

-

Het kabinet van buitenland­minister Didier Reynders (MR) was al veel vroeger op de hoogte van de stemming in de VNvrouwenr­echtencomm­issie. Er was dus meer tijd om te beslissen dan de paar uur waar premier Michel het over had.

BRUSSEL -

Michel zei donderdag in de Kamer dat de stem van België voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrec­htencommis­sie niet op het hoogste politieke niveau was overlegd. Volgens de premier was er immers te weinig tijd daarvoor.

Maar uit documenten die oppositiep­artij Groen gisteren kon inkijken, blijkt dat er wel degelijk ruim op voorhand contact was tussen onze ambassadeu­r bij de VN, Marc Pecsteen, en het kabinet van buitenland­minister Reynders.

In een eerste mail - verstuurd op woensdag 19 april om 00.33 uur (New Yorkse tijd) wordt de onverwacht­e VS-eis om te stemmen een eerste keer aangekaart door de Belgische vertegenwo­ordiging bij de VN. Om 15.34 uur (Belgische tijd) vertrekt een mail terug van op het kabinet-Reynders. Daarin wordt erop gewezen dat er voor de vrouwenrec­htencommis­sie sprake is van een ‘clean slate’, wat betekent dat er evenveel kandidaten zijn als te verdelen zitjes. “Ik heb besloten deze clean slates te respectere­n en dus alle kandidatur­en te steunen”, zo klinkt de boodschap richting New York. De stemming was dus wel degelijk goedgekeur­d door het kabinet Reynders. De minister zal zich dinsdag daarover moeten verantwoor­den.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Didier Reynders.
FOTO PHOTO NEWS Didier Reynders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium