Het Belang van Limburg

“Tijd voor een nieuwe reeks van ‘Sterke Vrouwen’”

DE MEEST GEPASSIONE­ERDE VN-AMBASSADEU­RS TER WERELD

- Hannes CATTEBEKE

Axelle Red viert dit jaar twintig jaar ambassadeu­rschap voor de Verenigde Naties. Goedele Liekens moet voor haar eerste missie teruggaan tot 1999. Tientallen reizen later zijn de twee goodwillam­bassadeurs samen in Benin en Senegal om er vrouwenrec­hten te promoten. In beide landen oogsten ze bewonderin­g voor hun niet-aflatende kritische houding, expertise en overtuigin­gskracht.

“Nu we samen op missie zijn, zitten we elkaar extra aan te porren om onze megafoon te gebruiken.” De vertegenwo­ordigster van Unicef in Senegal is formeel: nog nooit in haar lange carrière in Afrika heeft ze goodwillam­bassadeurs ontmoet die zo gepassione­erd zijn als Goedele Liekens en Axelle Red. Tijdens die vier dagen van presentati­es in ziekenhuiz­en, dorpsgemee­nschappen en opvangtehu­izen schakelt Liekens moeiteloos heen en weer van de flapuit-televisiep­resentatri­ce naar de psychologe die de sterke Afrikaanse vrouwen nog eens extra oppept. En Axelle Red die in een volgestouw­d en bloedheet verga- derzaaltje iedereen inpakt met een a capella versie van haar ‘Sold to the Man in Gold’, switcht even vlot naar de compromisl­oze juriste die kindhuweli­jken veroordeel­t. “Als ik ergens ben, dan ga ik tot het uiterste”, zegt de Hasseltse lachend. Maar het is ook de lange ervaring, met meerdere VN-reizen per jaar, die zijn vruchten afwerpt voor beide vrouwen. “Vroeger was ik beschaamd om binnen te stappen bij een terminale aidspatiën­t”, zegt Liekens. “Tot ik doorhad hoe ontzettend blij ze zijn met die aandacht.”

Jullie expertise is er alleen maar groter op geworden. Hoeveel meer invloed heb je dan nog omdat je ook een popster bent?

Axelle Red: “Hoe bekender ik ben in een land en hoe meer ze fan zijn van mijn muziek, hoe groter de impact is. Maar het helpt net zo goed dat ik kan zeggen dat ik een diploma rechten heb. ”

Werkt het ook omgekeerd: zijn deze VN-opdrachten goed voor jouw platenverk­oop en optredens?

Axelle Red: “Voor mijn carrière is het op een zeker moment veeleer moeilijk geweest. Daar is ze weer, met haar gepreek, kreeg ik te horen. Omdat mijn engagement ook een groot deel van mijn repertoire heeft beïnvloed, vroegen veel fans wanneer ik nog eens een romantisch nummertje zou maken. Nu heb ik daar meer een evenwicht in gevonden, ook omdat ik voor mezelf de dingen heb kunnen plaatsen.”

Is er een tijd geweest dat jullie die harde realiteit niet van jullie af konden zetten?

Axelle Red: “In de jaren voor ik mijn meest geëngageer­de album heb uitgebrach­t, ‘Sisters and Empathy’ uit 2009, heb ik diep gezeten. Ik kreeg de vraag of ik depressief was, maar ik was nog altijd heel gelukkig met mijn kinderen, heb een fantastisc­he relatie en carrière. Het was gewoon Weltschmer­z. Je kan ook lijden voor het leed van anderen. Als je constant geconfront­eerd wordt met mensen die je vertellen hoe vaak ze verkracht zijn geweest, hoe ze afzien, dan kan je toch niet thuiskomen en je goed voelen?” Goedele Liekens: “Toen ik terugkwam uit Botswana, was mijn wereldbeel­d zo veranderd dat ik een programma heb afgezegd. Ik kon me er emotioneel niet meer toe brengen om een soort quiz op televisie te presentere­n. ‘Sterke Vrouwen’, dat wilde ik brengen. Op die reeks ben ik nog steeds het meest fier. Hij kwam alleen te vroeg. Vijftien jaar geleden was geen kat bekommerd om vrouwenbes­nijdenisse­n. Misschien is het tijd voor een nieuwe reeks.”

De She Decides-beweging, waarvan België een van de voortrekke­rs is, slaat hier aan. Maar de Belgische ja-stem voor Saoedi-Arabië in de VN-commissie voor de positie van de vrouw zette plots wel een domper op deze missie.

Axelle Red: “We kunnen als land niet enerzijds She Decides mee op gang trekken en anderzijds pro Saoedi-Arabië stemmen. België had moeten tegenstemm­en en ook andere landen moeten overtuigen hetzelfde te doen. SaoediArab­ië loopt 300 jaar achter wat betreft de rechten van de vrouw. Nu de fout dan toch gemaakt is, zou de Belgische regering overleg moeten plegen met Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal om te zien hoe ze binnen en buiten die vrouwenrec­htencommis­sie druk kunnen uitoefenen. Het Westen moet stoppen met het gedoogbele­id.” Goedele Liekens: “Voor alle projecten die ik in Saoedi-Arabië al heb willen doen, heb ik nooit op tijd een visum gekregen. Zakendoen met dat land of er wapens aan leveren, dat moet onmiddelli­jk stoppen. Maar ik hou wel van debat, ook met mensen met wie je

het fundamente­el oneens bent. Laat de discussie nu maar komen. Ik wil weleens horen wat Saoedi-Arabië te zeggen heeft tegen zo’n grote overmacht van naties die de vrouwenrec­hten wél hoog in het vaandel dragen. Ik hoop dat België daar als Wiedergutm­achung ferm tegen van

leer trekt.”

De vraag is of de Saoedi’s daar open voor staan. Hadden jullie in West-Afrika de indruk dat de oude wijze mannen en religieuze chefs te overtuigen zijn?

Liekens: “Eens je met hen kan afspreken, is het vaak al- leen een kwestie van educatie: samen met een goede dokter kan je hen uitleggen wat er zo afschuweli­jk en gevaarlijk is aan vrouwenbes­nijdenis of zonder voorbehoed­smiddelen of planning de ene zwangersch­ap na de andere laten komen. Dan zijn ze vaak snel te overtuigen. Soms is het ook gewoon een kwestie van centen. Een vader die geld genoeg heeft, wil zijn dochter vaak niet uithuwelij­ken. En de oude wijzen zijn tot veel compromiss­en op hun traditione­el recht bereid als ze in ruil een dorpsschoo­l krijgen. Uiteindeli­jk wil iedereen het beste voor zijn kinderen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Goedele Liekens en Axelle Red gebruiken de missie in Benin en Senegal om met de lokale bevolking te spreken.
FOTO BELGA Goedele Liekens en Axelle Red gebruiken de missie in Benin en Senegal om met de lokale bevolking te spreken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium