Het Belang van Limburg

“1 MEI EEN FEEST? We zijn hopeloos verdeeld”

De mening van Rob Urbain, provinciaa­l secretaris Algemene Centrale ABVV

- Dominiek CLAES

Rob Urbain staat al decennia op de barricaden als topman van de Algemene Centrale van de socialisti­sche vakbond ABVV in Limburg. Naar goede gewoonte noemt hij man en paard, en spaart hij de roede niet voor de eigen beweging en de verwante socialisti­sche partij. Dat doet hij ook nu niet in een gesprek naar aanleiding van 1 mei, de Dag van de Arbeid. “Het ABVV is een instituut geworden, en bijna geen sociale beweging meer”, zegt Urbain. “We zijn bovendien hopeloos verdeeld.” Als Rob Urbain spreekt, dan houdt ook Rudy De Leeuw, de nationale voorzitter van ABVV, zijn hart vast. Het zou niet de eerste keer zijn dat de twee elkaar eens goed hun gedacht zeggen. Dat het ABVV verworden is tot instituut, een “hopeloos verdeeld instituut” nog wel, en hoe langer hoe minder een sociale beweging is, doet Urbain pijn. Met lede ogen moet ook hij toezien hoe de ‘verwante’ socialisti­sche partij verkiezing na verkiezing weer verder afglijdt. In Vlaanderen staat de sp.a in de peilingen op een historisch laag peil, en zelfs in Wallonië is de PS verschromp­eld tot de derde partij.

Ziet u een reden voor die vrije val van de sociaaldem­ocratische partijen?

“Eén verklaring is dat de sp.a en de PS zich kapot geregeerd hebben in een jarenlang besparings­beleid. De sp.a slaagt er niet in om zich sterk te profileren als oppositiep­artij. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat de sp.a gedurende 25 jaar opeenvolge­nde regeringsd­eelnames ook niets gedaan heeft aan – ik zeg maar – rechtvaard­igere belastinge­n, vermogensb­elasting, inkomenson­gelijkheid, sociale dumping, enzovoort. Al meer dan dertig jaar staat het kapitalism­e en de vrije markt niet meer ter discussie binnen de sp.a. Eind jaren negentig is de sp.a en de sociaaldem­ocratie binnen Europa de zogezegde derde weg ingeslagen. Sociaaldem­ocraten en liberalen vonden elkaar in de actieve welvaartss­taat. De paarse regeringen brachten twee partijen samen met totaal tegengeste­lde programma’s. Louis Tobback waarschuwd­e dat ‘paars’ voor de sp.a zou eindigen in bont en blauw. De derde weg is een doodlopend­e straat gebleken. Vandaag is de sp.a de weg kwijt.”

Laat 1 mei vooral een periode van bezinning zijn voor onze vakbondsto­ppers

Rob Urbain, provinciaa­l secretaris ABVV

Limburg

En het ABVV is dezelfde weg naar af ingeslagen?

“Dat verontrust mij en maakt mij verdrietig. De top van het ABVV is inderdaad meegezogen in de draaikolk naar beneden. Het ABVV is een instituut geworden, en is nauwelijks nog een sociale beweging. Sinds de nationale staking van 15 december 2014 tegen de besparings­plannen van de regeringen is er nog amper verzet geweest tegen dit harde, zo onrechtvaa­rdige regeringsb­eleid. Er worden wel met de regelmaat van een klok actieplann­en aangekondi­gd, maar met acties waarvoor onze militanten en leden echt niet warm lopen. Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont bestaat enkel nog op papier. Het ABVV staat stil. We wegen niet meer op overheidsb­eslissinge­n. Onze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium