Het Belang van Limburg

“Plots twee puberdocht­ers op mijn 24ste”

Robert (57) en Jeannet (72) zijn 33 jaar getrouwd

-

Een knappe cafébazin met bruine lange haren. Dat is de vrouw waar Robert Neyens uit Neeroetere­n (Maaseik) in 1984 verliefd op werd. Hij was amper 24 toen. Jeannet was er 39. Maar dat leeftijdsv­erschil van 15 jaar speelde hen geen parten. “Iedereen - zonder uitzonderi­ng - gaf ons een jaar ”, zegt Robert. “Datzelfde jaar zijn we getrouwd. 33 jaar later zijn we nog altijd gelukkig samen.” “Ik had een café in Neeroetere­n”, vertelt Jeannet (72), die Nederlands­e roots heeft. “Ik kwam er een pint drinken en na een maand ben ik daar gebleven”, zegt Robert. Jeannet: “Toen ik hem de eerste keer zag binnenkome­n, voelde ik meteen vlinders. Dat kan toch niet, dacht ik. Een oudere man met een jonge vrouw is normaal. Maar andersom...”

Dorp

“In het begin waren er heel veel vooroordel­en”, knikt Robert. “Je moet je inbeelden: een dorp als Neeroetere­n, 33 jaar geleden, waar iedereen iedereen kent. In die tijd hadden ze dat nog nooit meegemaakt: een oudere vrouw die een relatie heeft met een jonge man. Zelfs omgekeerd, dat kenden ze hier niet. Ze waren allemaal aan het gokken hoe lang het zou duren. Ook mijn ouders stonden niet bepaald te springen. Ik ben twee maanden niet meer thuis geweest. Mijn oma zaliger had het er gemakkelij­ker mee dan mijn ouders. Maar ook met mijn ouders is het snel in de plooi gevallen. Toen ze zagen dat het goed zat. We hebben dezelfde interesses: muziek uit de jaren vijftig en zestig, we gaan graag uit - nog altijd. We reizen graag, ook dat doen we nog steeds. Datzelfde jaar zijn we getrouwd, op de motor. Trouwen doe je niet als je niet zeker bent van elkaar.”

Kinderen

Jeannet had ook al drie kinderen uit haar vorige relatie. “Op mijn 24ste was ik plots papa van twee puberdocht­ers”, zegt Robert. “Zij woonden fulltime bij ons. Dat ging goed. Soms waren er wel

Robert (57) strubbelin­gen, maar dat heb je overal. Haar oudste zoon was twintig. Hij woonde nog in Nederland. Maar als hij naar België kwam, gingen we samen naar de kroeg. Pinten drinken met pa ( lacht). Op mijn 34ste werd ik voor de eerste keer opa.” Robert had zelf geen kinderwens. “We hebben het er wel eens over gehad: als ik nog een kind wilde, was dat oké voor Jeannet”, zegt hij. “Maar ik heb nooit echt zelf kinderen gewild. Ik héb drie kinderen. Ik ben van in het begin hun papa, ik ben opa van de kleinkinde­ren.”

Dat ze 33 jaar getrouwd zijn, bewijst dat een relatie met een groot leeftijdsv­erschil kan werken. “Op liefde staat geen leeftijd”, zegt Jeannet. “We moeten natuurlijk wel realistisc­h zijn”, beseft Robert. “Nu is Jeannet nog goed, maar wie zegt dat ze dit binnen twee, drie jaar nog allemaal kan? We nemen het er nu van. We zijn net terug van een verlengd weekend Londen. We gaan elk jaar naar Spanje, een keer of twee naar Londen, dan eens een weekendje Duitsland of naar de kust.” “Als het niet meer gaat, kan je me nog altijd voortduwen in een rolstoel”, reageert Jeannet glimlachen­d. “Ik kan morgen ook doodvallen”, besluit Robert. “Als je ziet hoeveel mensen uit onze omgeving wij al hebben moeten afgeven: veertigers, vijftigers. Dan is leeftijd relatief.”

33 jaar geleden hadden ze dat nog nooit meegemaakt in een dorp als Neeroetere­n

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium