Het Belang van Limburg

NV Anderlecht alvast kampioen in winstbejag

-

BESTUURDER­S, MANAGER HERMAN VAN HOLSBEECK, KRIJGEN BONUSSEN OP FINANCIËLE RESULTATEN

De NV Anderlecht, opgericht in februari 2010 met een startkapit­aal van 2,5 miljoen, had in 2016 al een eigen vermogen van 16 miljoen euro opgebouwd en is intussen zelfs al 80 miljoen euro waard, los van de waarde van de spelers. De aandeelhou­ders mogen tevreden zijn over de financiële resultaten, 10 miljoen voor Stanciu kon er plots wel van af.

In de verloning van algemeen manager Herman Van Holsbeeck, die als zelfstandi­ge werkt voor de NV, zit net zoals bij managers van ‘gewone’ bedrijven bonussen op de financiële resultaten. Met andere woorden: hoe positiever de balans van Anderlecht, hoe batiger voor Van Holsbeeck. Concreet: 25 miljoen inkomsten voor Tielemans tikken ook aan in de factuur van Van Holsbeeck. “Toch weegt altijd het sportieve door”, beklemtoon­t de manager. “De bonus bij een titel is ook voor mij groter dan die bij de verkoop van een speler.”

Nog een sprekend voorbeeld: vorig jaar kocht RSC Anderlecht voor 2,1 miljoen euro alle aandelen van de vennootsch­appen Saint Guidon (restaurant) en Winners (stadionwin­kel) van Julie en Claire, dochters van voorzitter Roger Vanden Stock. Indien beide vennootsch­appen een winstgroei van 10 procent realiseren, krijgen de zussen er dit jaar 100.000 euro bovenop.

ZUINIGHEID­SPOLITIEK: GEEN ‘LENINGEN’ MEER VAN 500.000 EURO VOOR 14-JARIGE TALENTEN

“We zijn een opleidings­club geworden”, bevestigt Van Holsbeeck. “Als we geen Champions League halen, mislopen we 15 tot 25 miljoen euro. Waardoor we dus wel verplicht zijn elk jaar weer onze beste spelers te verkopen.” Eigen jeugd vooral, zoals Vincent Kompany, Jordan Lukaku, Dennis Praet en straks Youri Tielemans. Om ze als toptalent snel te binden werd vroeger de portemonne­e wijd opengetrok­ken. Dennis Praet zat op zijn achttiende al aan een jaarloon van 800.000 euro. “En toen Charly Musonda jr. 14 was kreeg zijn vader een ‘lening’ van 500.000 euro, als voorschot op het contract dat hij pas op zijn 16de kon tekenen. Waarna de Musonda’s doodleuk voor Chelsea kozen.” Daarom en ook omwille van soortgelij­ke verkeerde investerin­gen – Aron Leya Iseka, Lukebakio... – besloot NV Anderlecht vooral sedert de komst van Van Biesbroeck op 1 januari 2016 veel zuiniger te zijn. De tijd dat voorzitter Vanden Stock, opgegroeid in een voétbalwer­eld, goedmoedig zei, “allez, 10.000 euro meer”, is nu wel helemaal voorbij. Alleen botst de NV wel eens met de voetbalwet­ten. “Jo, een absolute topper, vroeg me laatst: waarom 300.000 euro betalen voor dat jonge talent?”, getuigt Van Holsbeeck. “Weet je wat, zei hij, we vragen zijn manager om allebei 150.000 euro te investeren. Ok, messieurs…, zei de makelaar. Maar als mijn speler binnen een paar jaar wordt verkocht voor 20 miljoen wil ik dan ook 10 miljoen... Daar stonden we.”

STEEDS MEER PRESTATIEG­ERICHTE CONTRACTEN

Maar sport is een hoogst onzekere bedrijfsse­ctor, winst en verlies van een titel hangt vaak af van de vorm van een spits, wat de ref zag, ... . Als bedrijf wil de NV zich daarvoor steeds meer indekken, door de spelerslon­en (meer dan de helft van de 38 miljoen euro loonmassa voor de 140 voltijdse en 180 deeltijdse werknemers) steeds meer prestatieg­ericht samen te stellen. Vrij vertaald: zo weinig mogelijk hoge basislonen van 1 miljoen euro of meer maar steeds meer ‘incentives’, hogere premies. Vooreerst bij de jeugd. “Contracten in functies van de prestaties”, bevestigt Van Holsbeeck. “Een aanpassing van de wedde als ze bij de A-kern van 25 spelers komen, bij hun eerste stek in de selectie van 18, enzovoort…” Maar ook bij de toppers. Het nieuwe contract van topscorer Teodorczyk (alleen vastgelegd om met veel winst te kunnen verkopen) gaat al duidelijk in die richting. De premie van 40.000 euro die de spelers konden verdienen voor het halen van de halve finale van de Europa League was ook een signaal. Over de kampioenen­premie die de spelers dezer dagen kunnen verdienen, is nog niets uitgelekt, die zal per contract ook verschille­n. Maar dat het de hoogste ooit wordt, is nu al zeker. Het duel tegen AA Gent gaat om die 34ste titel, maar véél meer nog voor de NV Anderlecht om het geld van de Champions League.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium