Het Belang van Limburg

De Clash van de Voorhamers

90.000 man in uitverkoch­t Wembley voor bokskamp van 46 miljoen euro

- Hans JACOBS

Zo exuberant als de ‘Kamp van de Eeuw’ wordt het nooit meer, met de glamour en glitter van de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas en een beurs van 275 miljoen euro. Maar wel zal de 90.000 man vandaag in het Londense Wembleysta­dion meer vuurwerk krijgen dan de non-match die Floyd Mayweather en Manny Pacquaio in 2015 opdisten. Ziehier de Clash van de Voorhamers, de match van 46 miljoen: Anthony Joshua versus Vladimir Klitschko. Waar een stukje sportgesch­iedenis wordt geschreven, is enkel een legendaris­che arena gepast. Dus werd de Londense voetbaltem­pel omgetoverd tot een boksring. In geen tijd waren de 90.000 tickets de deur uit, ook al ging een plaats aan de ring tot 2.400 euro. Op het worstcases­cenario zijn ze daar voorbereid: bij neerslag wordt een gigantisch baldakijn over de ring gespannen.

Hard tegen keihard

Weinig waarschijn­lijk dat het bliksemt, maar gegarandee­rd regent het mokerslage­n zaterdagav­ond in Wembley, waar wordt gekampt om de wereldtite­ls in drie bonden. Vladimir Klitschko tegen Anthony Joshua: dat is de gekrenkte veteraan, die twee jaar geleden zijn wereldtite­ls aan Tyson Fury verloor, die de tot nog toe onoverwinn­elijke jonge leeuw uitdaagt. Maar het is vooral hard tegen keihard.

Het voorbije decennium domineerde Vladimir ‘Dr. Steelhamme­r’ Klitschko de koninginne­nklasse van de zwaargewic­hten. Tot die uitschuive­r tegen Fury. “Jullie kunnen mij haten of bewonderen. Ik begrijp dat het saai is als één persoon alles wint.” Vladimir is niet te verwarren met zijn broer Vitaly, intussen met bokspensio­en en bezig aan een politieke carrière. De burgemeest­er van Kiev zal vanavond in de hoek zijn broertje aanmoedige­n. Het zal nodig zijn, want tot nog toe ging elke tegenstand­er die zich op de weg van regerend wereldkamp­ioen Anthony Joshua bevond knock-out. Meer nog: slechts twee tegenstand­ers bleven langer dan drie ronden recht. Joshua is een laatbloeie­r. Alle jeugdzonde­n – hij werd ooit gearrestee­rd toen hij cannabis op zak had – werden hem vergeven toen hij als amateur op de Olympische Spelen van Londen 2012 als olympisch kampioen Britse vlag liet wapperen.

Buit netjes verdelen

de Niet voor niets dagen de twee elkaar uit. De onderhande­lingen duurden enkele maanden. Dat is snel, de entourage van Mayweather en Pacquaio deed er zes jaar over. Wie er ook wint of verliest, beide boksers zullen ongeveer 35,5 miljoen euro netjes onder elkaar verdelen. Uiteraard zit de kamp achter een betaalzend­er, de totale opbrengst wordt, afhankelij­k van die inkomsten van payperen van de ticketverk­oop, geraamd op dik 46 miljoen euro.

Generatiek­loof

Joshua is iets meer favoriet dan Klitschko, maar vanzelfspr­ekend geloven beide boksers in een goede afloop. Joshua: “Hij is een legende. Maar als ik mensen van zijn leeftijd ontmoet (Joshua is 27, terwijl Klitschko recent zijn 41ste verjaardag vierde, nvdr.), denk ik bij mezelf: ‘Het is onmogelijk dat ik verlies van hem’. Ik haat hem niet, maar ik wil hem wel kloppen.” En Klitschko: “Ik kan de sterkste bokser in mijn klasse kloppen. Vergelijk het met de Mount Everest. Velen halen de top niet, sommigen op een goede dag wel. Op 29 april zal ik zo’n dag hebben, denk ik.”

 ?? FOTO AP ?? Anthony Joshua (links) versus Vladimir Klitschko levert hopelijk meer spektakel op dan de non-match tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquaio in 2015.
FOTO AP Anthony Joshua (links) versus Vladimir Klitschko levert hopelijk meer spektakel op dan de non-match tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquaio in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium