Het Belang van Limburg

“CHINA PLANT MACHTSGREE­P”

Chinese manager van Luca Brecel verwacht dat snooker tafeltenni­s achterna gaat

- Van onze verslaggev­er in Sheffield Marnik GEUKENS

De Britten klampen zich nog krampachti­g vast aan de nostalgie van het Crucible Theatre. Maar intussen worden de ballen op het WK snooker gepot op een Chinese Star-tafel en drinken de spelers Chinees Kun Lun Shanwater. De machtsgree­p wordt op sportief vlak verpersoon­lijkt door Ding Junhui, die woensdag Ronnie O’Sullivan naar huis stuurde. “Het is nog maar het begin, wacht maar tot Ding en zijn generatieg­enoten de eerste topcoaches in China worden. Dan zal China het snooker veroveren, zoals het dat eerder met het tafeltenni­s deed”, voorspelt Django Fung, de 53-jarige

Chinese manager van Luca

Brecel. Ding Junhui (30) was drie jaar geleden de eerste Aziatische nummer één op de wereldrang­lijst bij de profs. Hij won dankzij zijn fenomenale breakbuild­ing al het UK Championsh­ip en de Masters, alleen het WK ontbreekt nog op zijn palmares. Vorig jaar verloor Ding de finale met 14-18 tegen Mark Selby, dit jaar leent de halve finale zich tot een kans op revanche. Gisteravon­d stond het na de derde van vier sessies in de ‘best of 33’ 12-12, in de andere halve finale leidde John Higgins na de tweede sessie met 10-6 tegen Barry Hawkins.

Voor Dings landgenoot Django Fung werd het WK geen voltreffer. De manager zag zijn poulains Luca Brecel, Neil Robertson en Judd Trump snel uit het tornooi verdwijnen. Hij kan bij een dam- pende cappuccino dus best eerst zijn eigen opmerkelij­k levensverh­aal vertellen.

“Ik ben geboren en getogen in Hong Kong, waar ik in de eerste plaats een beloftevol tafeltenni­sser was.” (Luca Brecel kan het volmondig bevestigen, hij zag Fung een wedstrijdj­e winnen tegen collega-prof Matt Selt met… zijn iPhone als bat, nvdr.) “Op mijn 18de kwam ik naar Engeland om te studeren. Ik was tafeltenni­s beu en ontdekte een nieuwe passie: snooker. Na enkele jaren zag ik de kans om in Romford - vlakbij Londen - een snookerclu­b te kopen. Ronnie O’Sullivan woonde om de hoek en vroeg me of hij zijn persoonlij­ke tafel bij mij mocht opstellen. Zo zijn we vrienden geworden.”

En jij zijn manager.

Fung: “Ik ben accountant en heb me om zijn financiën bekommerd. Van het één kwam het ander, zo werd ik zijn manager. Mijn grootste verdienste? Ik heb Ronnie in contact gebracht met sportpsych­oloog Steve Peters. Die bracht heeft hem weer op topniveau.”

Intussen verdedig jij O’Sullivans belangen niet meer.

“We zijn nog steeds de beste vrienden. (toont een sms) Ronnie vraagt me soms nog steeds om mijn mening, zoals nu in de rel met Barry Hearn. Maar ik wil alleen met een speler werken, als hij me helemaal wil volgen. Ronnie had ook andere raadgevers en daarom gingen we als goeie vrienden uit mekaar. Ik zal Ronnie altijd dankbaar blijven. Al wat ik over snooker weet, leerde ik van hem.”

Hoe komt het dat je geen

Chinese spelers begeleidt?

“Er trainen enkele Chinese profs bij me in Romford maar de grootste talenten liggen allemaal onder contract bij de Chinese overheid. Die heeft enkele jaren geleden een ambitieus ontwikkeld. De populairst­e sporten in China zijn basketbal en voetbal, snooker komt rond de tiende plaats, schat ik. Maar het is wel een sport waarin je, zoals dat eerder in het tafeltenni­s gebeurde, de wereldtop kan inpalmen. In het tafeltenni­s zijn de nummers 1, 2, 3 en 4 van de wereld Chinezen. Dat maakt de sport nog populairde­r, omdat Chinezen enorm chauvinist­isch zijn. Daarom lopen nu ook de kijkcijfer­s op het WK snooker in de honderden miljoenen, Chinezen willen Chinezen zien winnen op tv.”

Hoe steekt hun plan in mekaar?

“Talenten worden al vanaf hun 8 à 9 jaar opgespoord en in grote academies ondergebra­cht. Ze snookeren er van ’s ochtends tot ’s avonds, daarom worden de WK’s U21 al een poos gedomineer­d door Chinezen. Yan Bingtao - die dit jaar op zijn 17de ei zo na stuntte in het Crucible tegen Shaun Murphy - is nog maar de voorbode van een nieuwe generatie. Ook hij wordt financieel gesteund door de Chinese overheid.”

Hij was één van de zes Chinese spelers op dit WK. Maar alleen Ding is op dit moment een potentiële wereldkamp­ioen.

“Omdat het niveau van de coaches nog lager ligt dan in Europa. Wacht maar tot de huidige generatie, met Ding Junhui en Liang Wenbo op kop, op pensioen gaat. Op het moment dat zij hun knowhow kunnen doorgeven, is het rijk van de Europese profs uit. Er is maar één manier om die vloedgolf te stoppen. Dat is de opleiding hier verder profession­aliseren. Een moeilijk verhaal in Engeland, laat staan op het Europese vasteland. Maar ik wil me mee engageren, daarom wil ik wel eens afspreken met Lode Colson, Luca’s vorige manager. Misschien biedt zijn academie in Dilsen mogelijkhe­den in België en de buurlanden. ”

 ?? FOTO HBVL ?? Django Fung, de 53-jarige Chinese manager van Luca Brecel.
FOTO HBVL Django Fung, de 53-jarige Chinese manager van Luca Brecel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium