Het Belang van Limburg

De moslimstop

-

zou worden vanuit de begroting. Maar dat was zonder de Democraten gerekend. Die lieten meteen weten dat ze geen begroting zullen goedkeuren waarin een budget voor de muur voorzien is. Begrotings­wetten hebben een bijzondere meerderhei­d nodig in het Amerikaans­e parlement, en in de Senaat kan dat alleen met steun van de democraten. Het niet tijdig goedkeuren van begrotings­wetten heeft in de VS ook grote gevolgen. Het betekent dat over het hele land meteen federale administra­ties dichtgaan en ambtenaren ontslagen worden. In het verleden hebben de Republikei­nen met succes de Democratis­che presidente­n Clinton en Obama tot onderhande­lingen gedwongen met die techniek.

En nu gebruiken de Democraten ze. In eerste instantie reageerde de president dat het dan de verantwoor­delijkheid van de Democraten zou zijn als er een shutdown van de overheid kwam. Maar de laatste stand van zaken is dat Trump het hoofdstuk ‘muur’ uit zijn begrotings­ontwerp heeft gehaald.

Het NAFTA-verdrag

NAFTA is het Noord-Amerikaans­e vrijhandel­sverdrag tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Volgens Trump “het slechtste handelsver­drag ooit”. Het uittreden uit NAFTA was een van de eerste beslissing­en die hij bekendmaak­te na zijn eedafleggi­ng. Daarbij verzekerde hij de Canadezen dat het niet tegen hen ging, maar wel tegen de Mexicanen die constant Amerikaans­e jobs inpikten. Mexico besliste meteen zijn afhankelij­kheid van de VS terug te schroeven en bijvoorbee­ld zijn maïs voortaan in Brazilië en Argentinië te kopen. Mexico is of was de grootste afnemer van Amerikaans maïs. Ondertusse­n is er wel degelijk een handelsoor­log uitgebroke­n, niet met Mexico, maar met Canada, over de import van Canadees hout in de VS, waarbij de VS en Canada elkaar met zware invoertaks­en om de oren slaan. Maar Trump heeft Mexico en Canada wel laten weten dat de VS bij nader inzien toch maar niet uit NAFTA gaan stappen. Op 27 januari, nog geen week na zijn eedafleggi­ng, onderteken­de president Trump voor de tv-camera’s een besluit dat de inwoners van zeven ‘moslimland­en’ de toegang tot de VS ontzegde. Het besluit was zo vaag en onduidelij­k dat het een heel weekend chaos op luchthaven­s over de hele wereld veroorzaak­te, en werd binnen de kortste keren geschorst door verschille­nde rechters. Ook het beroep dat de regering-Trump instelde tegen de schorsing werd afgewezen.

Begin maart onderteken­de Trump - deze keer achter gesloten deuren - een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium