Het Belang van Limburg

Weg uit Bagdad

-

procent van de bevolking uitmaken – op de voet. Maar hij ziet weinig hoopvolle tekenen.

”Toen generaal Sisi in juli 2013 president Morsi aan de kant schoof, juichten veel christenen. Erger dan onder de Moslimbroe­ders kon het niet worden, dachten velen. Sisi maakte aanvankeli­jk enkele gebaren die ons hoop gaven. Hij nam driemaal deel aan de kerstvieri­ng en beloofde een eind te maken aan de systematis­che discrimina­tie van de kopten. Je moet weten: die is in Egypte gewoon geïnstitut­ionaliseer­d. Op ons paspoort staat dat we koptische christenen zijn. En dit is voldoende reden om doorgaans geen publieke leidinggev­ende functie kunnen opnemen.” Maar het optimisme verdween snel. ”Eigenlijk heeft Sisi niets veranderd”, zegt Makar. ”Hij bleek helemaal geen geschenk uit de hemel. Hoewel de paus van de koptische kerk Sisi blijft steunen, behoren veel kopten ondertusse­n tot zijn scherpste critici.”

Slachtoffe­rs onder druk

”In augustus werd een nieuwe wet aangenomen die de bouw van kerken moet reguleren. Hoewel sommige priesters daar een positief signaal in zagen, werkt de wet eigenlijk averechts. Ze verstevigt de staatscont­role en omdat er strenge veiligheid­svoorwaard­en aan de bouw gekoppeld worden, kunnen heethoofde­n die met geweld dreigen een bouwprojec­t makkelijk tegenhoude­n.” Ook Human Rights Watch formuleerd­e al dezelfde kritiek op de wet.

Ook aan het geweld tegen de christenen is helemaal geen eind gekomen. Dat werd op Palmzondag nog duidelijk toen twee aanvallen op kerken 43 mensen het leven kostten. De aanslag werd opgeëist door IS. En nog bijna dagelijks wordt er een christen vermoord. Maar ook het ‘kleinschal­igere’ sektarisch geweld gaat door. Geregeld worden huizen van christenen aangevalle­n en vernield. Of worden gelovigen op straat aangevalle­n. ”En er wordt nog altijd weinig gedaan om de daders te vinden en te straffen. De politie pakt geregeld de slachtoffe­rs op en zet hen onder druk om hun klacht te laten vallen in zogenaamde verzoening­ssessies.”

Makar ziet maar één reden waarom Sisi veel belooft, maar weinig doet. ”Economisch gaat het erg slecht in Egypte. Daardoor is hij met handen en voeten gebonden aan de financiële hulp die hij van Saudi-Arabië krijgt. En zolang de uiterst conservati­eve salafisten het daar voor het zeggen hebben, zal er niets veranderen.“ De toestand van de kopten in Egypte lijkt exemplaris­ch voor de situatie van de christenen in het hele Midden-Oosten. Ook in Irak is hun lot niet benijdensw­aardig. Vijftien jaar geleden waren ze met 1,5 miljoen, nu wordt hun aantal geschat op 250.000. Na de val van Saddam Hoessein vluchtten veel christenen weg uit Bagdad. Ze keerden terug naar hun historisch­e woongebied­en rond de steden Nineve en Mosul. Ze dachten dat het er veiliger was dan in Bagdad, waar er een burgeroorl­og losbarstte.

Maar ze kwamen van de regen in de drop. Het gebied viel in handen van IS. Het was het begin van een gruwelijke vervolging. Wie kon, vluchtte naar Jordanië, de Koerdische regio of Libanon. Daar leven ze vaak in vluchtelin­genkampen.

Nu IS aan de verliezend­e hand is, verwachten ze te kunnen terugkeren. Maar dat gelooft Andrew White niet. Hij was vele jaren de anglicaans­e vicar van Bagdad. “Ik heb nog geen enkele

Amin Makar christen ontmoet die wil terugkeren”, schrijft hij in The Daily Telegraph. ”Zelfs als IS verslagen is, wordt het er niet veiliger voor hen.”

White is niet hoopvol over het lot van de christenen in de regio.”De polarisati­e neemt alleen maar toe. Ik heb weinig hoop dat de leiders ons te hulp komen. Alleen Israël en de welwillend­e dictatuur van Jordanië kunnen ons een veilige haven bieden.” Opvallend: White noemt Assad niet. Want de sterke man van Syrië wordt door veel christenen in de regio nog altijd gesteund. Ook Makar verdedigt hem. ”Natuurlijk hou ik niet van een militaire dictator, maar voor de christenen en andere minderhede­n is hij nog altijd de beste garantie op overleven. Ik begrijp niet dat Europa dat niet wil inzien. Men moet goed weten dat als wij de christenen in het MiddenOost­en laten stikken, Europa opdraait voor de gevolgen. Een sombere boodschap over het lot van de christenen in het Midden-Oosten is ook een sombere boodschap voor Europa.”

Bedenkelij­ke boeken

Makar gelooft dan ook niet in de boodschap van verzoening van paus Franciscus aan de beroemde Al-Azharunive­rsiteit van Caïro. De duizend jaar oude universite­it heeft in het Westen de reputatie een baken te zijn van gematigdhe­id. Het hoofd van de universite­it, grootimam Ahmed elTayeb, sprak zich al verschille­nde keren streng uit over terreur, gepleegd in naam van de islam. Als de soennitisc­he islam ooit verlicht wil raken, moet Al-Azhar de kar trekken, is het idee.

Maar daar gelooft Makar niet veel van. ”Ahmed el-Tayeb mag dan soms verrassend gematigde uitspraken doen, ik twijfel eraan of hij het allemaal echt meent.” Makar wijst erop dat in de boeken die aan de universite­it uitgegeven worden - en die als leidraad dienen voor toekomstig­e imams - de discrimina­tie van vrouwen, homoseksue­len en christenen wordt bepleit. Zo wordt nog altijd geschreven dat christenen niet gegroet mogen worden op feestdagen. En dat het bouwen van kerken een zonde is. Sommigen schrijven zelfs dat de strijd tegen de ongelovige­n een plicht is en dat wie de islam afvalt, gedood moeten worden. “Maar dat weet hier niemand. Daarom willen we een aantal van die boeken laten vertalen, zodat iedereen in Europa kan lezen wat er echt gedacht wordt aan de universite­it.”

Modern imago?

Ook in Egypte hebben seculiere denkers bedenkinge­n bij het ‘moderne’ imago van Al-Azhar. Maar als zij kritiek uiten, worden ze in de hoek gezet. Dat ondervond tv-maker Islam Behery. Hij had het aangedurfd te zeggen dat alle interpreta­ties van de Koran gezuiverd moeten worden van ideeën die aanzetten tot terreur. Behery werd prompt voor de rechtbank gedaagd én veroordeel­d tot een jaar gevangenis­straf wegens ‘minachting voor de religie’. President Sisi verleende hem uiteindeli­jk wel gratie, maar pas nadat hij het grootste deel van zijn straf uitgezeten had. Al-Azhar heeft altijd ontkend dat zij achter de aanklacht zat, maar ze pleitte er wel voor het tv-programma van Behery uit de lucht te halen.

Makar gelooft dat echte veranderin­g er alleen kan komen als Egypte zijn shariawetg­eving afschaft. ”Alleen als er een pluralisti­sche seculiere staat uitgebouwd wordt, is er hoop voor de christenen. Maar ik geloof nooit dat het regime daartoe bereid is.”

Natuurlijk hou ik niet van dictators, maar voor de christenen in Syrië is Assad nog altijd de beste garantie op overleven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium