Het Belang van Limburg

164 handtekeni­ngen tegen architectu­urproject

- Toon ROYACKERS

Grote heibel om camping ‘Zolder Zomert’ in de blauwe wijk in Heusden-Zolder. UHasselt, Architectu­urwijzer en een Brussels architecte­nbureau wilden deze zomer een bijzonder proefproje­ct uitrollen in de anders vrij rustige verkavelin­gswijk vlakbij Zolder-centrum. Het idee? Maak een camping van de wijk, zorg voor workshops en optredens en gebruik bovendien de voortuintj­es, de lege kavels én bermen van de wijk. In de buurt vielen de bewoners achterover. “Geen denken aan,” zeggen wijkvoorzi­tters Willy Vranckx en Patrick Volders. De Universite­it Hasselt, architectu­urwijzer en architecte­nbureau Burobill hebben nobele bedoelinge­n. Ze bekommeren zich al langer om de verkavelin­gswoede in Vlaanderen. Met een creatief evenement willen ze mensen aan het denken zetten. Ze schreven een wedstrijd uit en een opmerkelij­k idee werd uitgekozen. Deze zomer zou de ‘blauwe wijk’ rond de Pastoor Saksstraat een ‘verkavelin­gswijk’ worden. Het winnende architecte­nbureau wou de omgeving tijdelijk verdichten met tentjes, eetstandje­s en podia op onderbenut­te plekken zoals voortuinen, lege bouwkavels en bermen. Het idee werd positief onthaald bij architecte­n en academici.

Maar in de wijk zelf vielen ze van hun stoel. “Van de pot gerukt”, zo omschrijve­n buurtbewon­ers Willy Vranckx en Patrick Volders de plannen. “We wisten echt van niets. Op de website van de initiatief­nemers stond ineens een plan waarop onze wijk deze zomer een camping werd. De tenten zouden

Willy VRANCKX en Patrick VOLDERS in onze voortuinen komen en de buurt werd verkeersvr­ij gemaakt. En wat met de mensen die niet goed te been zijn? Moeten die hun boodschapp­en soms een paar straten gaan versjouwen? En stel je eens voor dat ze in je voortuin komen kamperen. Wie vindt dat leuk? Kunnen die architecte­n en academici dat niet in hun eigen voortuin organisere­n?”

Petitie

“Blijkbaar wist de gemeente ook van niets, want we hebben meteen alarm geslagen bij het gemeentebe­stuur,” aldus Willy Vranckx en Patrick Volders. “Met een brief zijn we rondgegaan in de buurt. Het resultaat? 164 van de 200 gezinnen hebben al getekend tegen dit zot idee. En pas op: we hebben nog niet iedereen kunnen bereiken. Zet ons trouwens niet weg als een asociale buurt, want dat zijn we helemaal niet. Met de wijkbewone­rs organisere­n we zelfs tien evenemente­n per jaar, gaande van sinterklaa­sfeest, over nieuwjaars­borrel tot buurtfeest. We zijn dus heel sociaal, en we hangen hier prima aan elkaar. Maar hoe kan je in hemelsnaam een wijk als deze nog verdichten? Wat is de bedoeling van deze architecte­n? Vinden ze dat dit soort wijken volgebouwd moet worden met appartemen­ten?”

Roel De Ridder van Architecte­nwijzer is niet gelukkig met de manier waarom het project naar buiten werd gebracht. “Het was een idee, een uitnodigin­g om naar de buurt te gaan. Maar al snel leek het een definitief plan. Dat veroorzaak­t blijkbaar nogal wat commotie. Natuurlijk gaan we niets tegen de wil van die buurtbewon­ers organisere­n. Of onze verkavelin­gscamping in de blauwe wijk deze zomer nog doorgaat? We gaan het rustig bespreken met de buren.”

Zet ons niet weg als een asociale buurt. Met de wijkbewone­rs organisere­n we tien evenemente­n per jaar. We zijn heel sociaal, en we hangen hier prima aan elkaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium