Het Belang van Limburg

OCMW’s Sint-Truiden en Borgloon willen fusie

Pascal Monette (Open Vld) wil grootste zorgbedrij­f van Zuid-Limburg oprichten

- Liliana CASAGRANDE/Jozef CROUGHS

De OCMW-voorzitter­s van SintTruide­n en van Borgloon starten gesprekken op voor de oprichting van een gezamenlij­k zorgbedrij­f. Daarin bundelen ze de diensten die ze nu al aanbieden zoals ouderenzor­g en kinderopva­ng. Samen hebben ze dan 700 medewerker­s in dienst. “Iedereen laat maar allerlei ballonnen op over fusies van gemeenten, maar niemand denkt eraan dat je ook OCMW’s kan fusioneren en zo de bewoners veel beter kan bedienen”, zegt initiatief­nemer Pascal Monette (Open Vld). “We kunnen zo een van de grootste spelers in de zorgsector van ZuidLimbur­g worden.” Pascal Monette is als groothande­laar in groente en fruit en marktkrame­r een ondernemer in hart en nieren. Die ondernemin­gszin wil hij nu ook toepassen in de zorg en hij komt met een zeer opvallend plan. “Je moet ook als OCMW-voorzitter klantgeric­ht denken”, zegt Monette. “Ik heb de afgelopen maanden - naar aanleiding van al die gesprekken over fusies - eens bekeken hoe wij als OCMW efficiënte­r kunnen werken. We starten nu met Borgloon gesprekken op over het oprichten van een publiekrec­htelijke vereniging die beantwoord­t aan de regelgevin­g van openbare besturen.” De meeste steden en gemeenten zijn bezig met het inkantelen van OCMW’s in de gemeente zelf, dit plan gaat dus helemaal de andere richting uit. “Je kan dit vergelijke­n met een politiezon­e”, zegt Monette. “Daarin werken ook verschille­nde gemeenten samen.”

Goedkoper

“Als we een gezamenlij­k zorgbedrij­f oprichten dan kunnen we daarin alle diensten stoppen die we nu al aanbieden, zoals ons rusthuis, onze ouderenzor­g, maaltijdbe­deling, kinderopva­ng, vrijwillig­erscentrum enzovoort”, zegt Monette. “We kunnen ons zo veel efficiënte­r organisere­n en er ook voor zorgen dat de mensen langer en goedkoper thuis kunnen wonen. Daar worden de inwoners alsmaar beter van en dat brengt ook meer op.”

Uniek

“Dit lijkt ons vrij uniek in Vlaanderen”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. “Want het gebeurt wel dat OCMW’s zich verenigen voor bepaalde diensten, zoals schuldbemi­ddeling, maar dat ze alle diensten samenvoege­n, hebben we tot nu toe toch nog nooit gehoord. We kunnen dergelijke samenwerki­ngen alleen maar steunen.”

Een naam hebben ze ook al. “Zorgbedrij­f Haspengouw, veel duidelijke­r dan al die vreemde namen die nu circuleren over de gemeenteli­jke fusies”, vindt Monette die het nieuwe zorgbedrij­f ook wil openstelle­n naar andere buurgemeen­ten. “We werken nu voor de maaltijdbe­deling bijvoorbee­ld ook al samen met Heers.”

Borgloon

In Borgloon is partijgeno­ot Jo Feytons voorzitter. “Ik neem de uitgestoke­n hand van mijn collega aan”, zegt Feytons. “Wij gaan zeker samenzitte­n om de mogelijkhe­den te bekijken. Een fusie of op z’n minst een samenwerki­ng over de gemeentegr­enzen heen is een belangrijk­e stap. Er staan ons nog zeer zware uitdaginge­n te wachten en wij zijn zeker bereid dat gesprek aan te gaan. Vandaag beschikken wij over een woonzorgce­ntrum voor 64 bewoners en 36 servicefla­ts. Die zitten vandaag ook vol en voor beide is er een lange wachtlijst. We hebben nu al 100 personeels­leden in dienst. Borgloon vergrijst erg, de mensen zullen dus ook meer hulp nodig hebben.”

 ?? FOTO JCR ?? OCMW-voorzitter­s Jo Feytons van Borgloon (links op foto) en Pascal Monette van Sint-Truiden.
FOTO JCR OCMW-voorzitter­s Jo Feytons van Borgloon (links op foto) en Pascal Monette van Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium