Het Belang van Limburg

“De vragen blijven. Had Kamiel gered kunnen worden?”

Selahattin Koçak praat voor het eerst over dood van zoontje

- JORIS VAN DER AA

ANTWERPEN/BERINGEN - Anderhalf jaar na de dood van hun zes maanden oude zoontje Kamiel, die stierf in zijn bedje in een crèche in Berchem, doorbreken Beringenaa­r Selahattin Koçak (48) en zijn vrouw Muriël het stilzwijge­n. “Het onderzoek is afgesloten, maar de vele vragen blijven. Had Kamiel gered kunnen worden?” Niemand is schuldig aan de dood van het zoontje van Selahattin Koçak. De beslissing van het parket hakt er zwaar in bij Selahattin en Muriël. “Bij mij kwam het over alsof we nu maar moesten overgaan tot de orde van de dag. Kamiel is dood. Het is zogezegd niemands schuld. Hebben wij dan gewoon pech gehad? En dat was het dan?”

“We aanvaarden de beslissing van het gerecht. We willen ook niemand met de vinger wijzen. Maar na dit onderzoek blijven heel wat vragen onbeantwoo­rd. En die vragen verdienen het om luidop gesteld te worden. We beseffen heel goed dat we Kamiel nooit zullen terugkrijg­en, maar misschien kunnen we sterfgeval­len zoals dat van Kamiel in de toekomst voorkomen. Want laat ons duidelijk zijn: Kamiel is niet aan wiegendood gestorven.”

“Je wereld stort in”

Kamiel Koçak was zes maanden, toen hij op 17 december naar kinderopva­ng De Ster in Berchem werd gebracht. Vader Selahattin Koçak, de gewezen sp.a-schepen in Beringen die bekend werd als deelnemer aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’, zou zijn zoontje om 13 uur weer ophalen. “Toen ik er arriveerde, was er al iets aan de hand”, vertelt Selahattin. “De verantwoor­delijken van de crèche wilden me niet binnenlate­n. Op dat moment waren de politie en de ziekenwage­n nog niet aangekomen. Ik heb meteen Muriël gebeld, die zelf kinderarts is. Die is onmiddelli­jk ter plaatse gekomen. De hulpdienst­en hebben Kamiel proberen te reanimeren, maar dat heeft niet geholpen. Kamiel is gestorven. Een gelukkige baby, zes maanden jong, kerngezond. Op dat moment stort je we- reld in. De film van die dag blijft zich altijd afspelen in je gedachten.”

“Bewaking onvoldoend­e”

Als een kind overlijdt, start het gerecht altijd een onderzoek op. Het parket van Antwerpen probeerde te achterhale­n hoe en waarom Kamiel was overleden, en of daar iemand strafrecht­elijk op aangesprok­en kon worden. “Als zoiets je als ouders overkomt, dan zit je met enorm veel vragen. Aanvankeli­jk probeerde men ons en de andere ouders wijs te maken dat Kamiel was overleden aan wiegendood, maar dat bleek niet te kloppen. Volgens de wetsdokter is Kamiel gestikt. In zijn eigen braaksel. Waarom Kamiel heeft gebraakt, is niet duidelijk. Baby’s braken wel vaker, maar Kamiel deed dat zelden of nooit.”

Uit het onderzoek van de wetsdokter is ook gebleken dat de dood al ingetreden was nog voor de reanimatie­pogingen begonnen. Met andere woorden: het zoontje van Selahattin en Muriël is in zijn braaksel gestikt, terwijl hij in het bedje lag. Blijkbaar had niemand van de medewerker­s van de crèche gemerkt dat het jongetje aan het overgeven was. Uit de verklaring­en van de medewerker­s van de crèche blijkt dat ze de kleinste kinderen niet permanent in de gaten hielden. Volgens de verzorgers

Kamiel is gestikt in zijn braaksel terwijl hij in zijn bedje lag. In de crèche was er geen permanent audiovisue­el toezicht, zoals Kind & Gezin vraagt. Had de dood van Kamiel voorkomen kunnen worden? Die vraag houdt ons elke dag bezig

Selahattin KOCAK

Ex-politicus uit Beringen, vader van overleden Kamiel

zouden kleintjes om de twee tot drie minuten gecontrole­erd worden als ze in de slaapruimt­e zijn.

“Geen antwoorden”

“De richtlijne­n van Kind & Gezin zijn nochtans heel duidelijk. Kinderen tot zes maanden oud moeten permanent audiovisue­el bewaakt worden”, zegt Selahattin. “Dat betekent dat verzorgers de baby moeten zien en horen. Blijkbaar gebeurde dat niet in de crèche, maar de rechter verbindt daar geen gevolgen aan. Daar hebben wij het moeilijk mee. We beseffen ook wel dat wie moreel verantwoor­delijk is, niet automatisc­h iets strafbaars heeft gedaan. Daardoor zitten wij natuurlijk wel met levensgrot­e vragen: als men Kamiel wel permanent in de gaten zou hebben gehouden, zou men dan opgemerkt hebben dat hij overgaf? En als men dat op tijd zou hebben opgemerkt, had Kamiel dan nog gered kunnen worden? Het gerechteli­jk onderzoek biedt helaas geen antwoorden op die vragen.”

“Niet alles geprobeerd”

“Wij zijn toch wel teleurgest­eld in het gerechteli­jk onderzoek. We kunnen niet zeggen dat de onderzoeks­rechter niet luisterber­eid was. Ze heeft al onze vragen ingewillig­d en daar zijn we dankbaar voor. Maar we hebben toch wel het gevoel dat men meer had kunnen doen om de waarheid te achterhale­n. Als er niet gelijklope­nde verklaring­en werden afgelegd, dan werd dat gewoon geregistre­erd. Men begon niet te spitten om te achterhale­n wie de waarheid sprak. Ik heb vroeger heel wat verhoren meegemaakt als tolk, ik weet dus hoe het eraan toe gaat wanneer speurders echt beginnen door te vragen. Dat is in dit dossier niet gebeurd.” Selahattin en Muriël hopen dat er toch lessen getrokken kunnen worden uit de dood van Kamiel. “We zitten niet te wachten op medelijden, we willen dat dit soort drama’s kan worden voorkomen. Met geen al te grote ingrepen zou men kinderen beter kunnen bewaken in de crèches, bijvoorbee­ld met camera’s. Als camera’s in slachthuiz­en kunnen worden geplaatst om toe te zien op de dierenrech­ten, dan moet dat toch ook kunnen om onze kinderen te beschermen? In de kinderopva­ng zou ook nog meer gewerkt kunnen worden rond levensredd­end handelen. Dat soort voorstelle­n hebben we al aan politici en instanties overgemaak­t.” Selahattin spreekt vol lof over minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Met Jo Vandeurzen heb ik een zeer goed gesprek gehad. Hij was zeer luisterber­eid. Ook van Bart De Wever heb ik veel menselijke steun gekregen. Politiek sta ik misschien ver van hem af, maar ik begin De Wever steeds meer te appreciëre­n.”

“Geen oog voor

kwaliteit van zorg”

Over Kind & Gezin is Koçak minder te spreken. “Kind & Gezin bood de medewerker­s van de crèche onmiddelli­jk hulp en psychologi­sche bijstand aan. Maar wij, ouders van een overleden kind, hebben hen zelf moeten contactere­n. En dan mochten wij ons verhaal doen tegen de perswoordv­oerder, die vooral benadrukte wat Kind & Gezin allemaal deed. Ik ben misschien hard, maar Kind & Gezin gedraagt zich als een vakbond van de crèches en niet als een organisati­e die moet toezien op de kwaliteit van zorg in de kinderopva­ng.” Voor Selahattin en Muriël, die ondertusse­n de trotse ouders van baby Noah zijn, begint een nieuwe fase in het rouwproces. “Normaal gezien volg je het patroon van ontkenning, woede, acceptatie. Door het gerechteli­jk onderzoek beginnen die fases door elkaar te lopen. En aan de acceptatie ben ik eigenlijk nog niet

toegekomen.”

 ?? Foto PDR ?? “Had Kamiel gered kunnen worden? Die vraag blijft onbeantwoo­rd.”
Foto PDR “Had Kamiel gered kunnen worden? Die vraag blijft onbeantwoo­rd.”
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Selahattin Koçak en zijn zoontje Kamiel.
Foto HBVL Selahattin Koçak en zijn zoontje Kamiel.
 ?? Foto HBVL ?? Selahattin en Muriël zijn ondertusse­n trotse ouders van baby Noah.
Foto HBVL Selahattin en Muriël zijn ondertusse­n trotse ouders van baby Noah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium