Het Belang van Limburg

“Het is triest, maar Le Pen maakt zondag kans”

Macron wint overtuigen­d van Le Pen in laatste peiling voor stembusgan­g Le Pen uitgejouwd bij kathedraal van Reims

- Marc VANDEWEYER

ROUBAIX - Macron of Le Pen? Zondag beslist Frankrijk wie haar 25ste president wordt. Op de vooravond van de verkiezing­en ging onze reporter nog polshoogte nemen in Noord-Frankrijk waar extremen gedijen en de antistemmi­ng overheerst.

PARIJS - Waar besluiten de kandidaten voor het presidents­chap van de seculiere Franse republiek hun campagne? In de kerk, uiteraard. Emmanuel Macron deed dat vrijdag in Rodez, Marine Le Pen in het symboolgev­oelige Reims, in de kathedraal waar Franse koningen gekroond werden. Onder gejouw moest ze afgevoerd worden. Sinds vrijdagavo­nd is het stil in de bewogen campagne voor de Franse presidents­verkiezing­en. Even voor het slot van de campagne gaf een peiling voor weekblad L’Express en nieuwszend­er BFMTV Macron 62 procent van de stemmen, tegen 38 procent voor Le Pen. Tegelijk zei 32 procent nog niet zeker te zijn dat ze gaan stemmen. Dat zijn 15 miljoen potentiële nietkiezer­s. Volgens een tweede peiling van France Inter zou de opkomst zondag 75 procent zijn, de tweede laagste sinds het begin van de Vijfde Republiek. De meeste wegblijver­s zijn jongeren of mensen uit de lagere sociale klassen. Ze blijven niet weg uit gebrek aan belangstel­ling, maar uit teleurstel­ling of afkeer over de resterende keuze. Uit de peiling blijkt dat 53 procent van de kiezers zal stemmen om een kandidaat tegen te houden en niet omdat ze overtuigd achter een kandidaat staan.

Symbool

De kandidaten bleven vrijdag uit elkaars buurt. Macron voerde campagne in het zuidwestel­ijke Albi en Rodez, Le Pen bleef in haar noordelijk­e bastion. Allebei bezochten ze een kathedraal, Macron de sobere kerk in Rodez, Le Pen de triomfante­lijke kroningske­rk in Reims. Allebei symbolen van de Franse geschieden­is: de kathedraal in Rodez werd voltooid na de religieuze burgeroorl­og van de 16de eeuw, in de kerk van Reims liet Jeanne d’Arc – patroonhei­lige tegen wil en dank van extreemrec­hts – in volle oorlog tegen de Engelsen een koning zalven. Voor Le Pen liep het niet goed af. De burgemeest­er van Reims had haar al op Twitter laten weten dat ze niets te zoeken had in de stad van de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland. Vrijdag werd ze opgewacht door een ontvangstc­omité van vooral protestere­nde jongeren. Ze moest onder beschermin­g de kathedraal verlaten. Macron had een rustiger bezoek. “Onze cultuur is wat ons samen houdt”, tweette hij. Eerder had hij laten weten dat hij al een naam voor een premier in zijn hoofd had. En hij waarschuwd­e dat hij zijn programma niet zou aanpassen onder druk van links of rechts.

IS roept op tot aanslag

Islamitisc­he Staat riep volgelinge­n op om zondag een aanslag te plegen in Frankrijk. “Kies je kandidaat... om die te doden! Kies je stembureau... om het te doen branden!”, luidde het. Er worden zondag meer dan 50.000 agenten en 7.000 militairen ingezet om de 67.000 stembureau­s te bewaken.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AP ?? 62 procent voor centralist Emmanuel Macron en 38 procent voor de extreemrec­htse Marine Le Pen: dat was vrijdag - enkele uren voor het slot van de campagne - de peiling van het weekblad L’Express en nieuwszend­er BFMTV. Sommigen in Macrons achterban...
FOTO'S AP 62 procent voor centralist Emmanuel Macron en 38 procent voor de extreemrec­htse Marine Le Pen: dat was vrijdag - enkele uren voor het slot van de campagne - de peiling van het weekblad L’Express en nieuwszend­er BFMTV. Sommigen in Macrons achterban...
 ??  ??
 ?? Foto REUTERS ?? Marine Le Pen moest onder beschermin­g de kathedraal van Reims verlaten.
Foto REUTERS Marine Le Pen moest onder beschermin­g de kathedraal van Reims verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium