Het Belang van Limburg

Verbod op nieuw Turks referendum in België

-

De Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen niet dat Belgische Turken in ons land meestemmen met het aangekondi­gde Turkse referendum over de herinvoeri­ng van de doodstraf.

“Een referendum over de herinvoeri­ng van de doodstraf druist in tegen alles waar we voor staan”, aldus CD&V. De partij gaat – net als N-VA en Open Vld – alle juridische middelen aanwenden om de organisati­e van zo’n referendum bij ons te verhindere­n. Ons land sluit zich daarmee aan bij Nederland en Duitsland, waar bondskanse­lier Merkel Duitse Turken niet zal toelaten deel te nemen aan dit “onvoorstel­bare” referendum, wegens “zo duidelijk in strijd met onze grondwet en de Europese waarden”, aldus Merkel. Vorige maand lokte de overweldig­ende score van Belgische Turken ten voordele van president Erdogan ook al veel politieke commotie uit in Vlaanderen.(

Rechtzetti­ng door IS: toch geen Belg bij aanslag Champs-Elysées

Er was dan toch geen Belg betrokken bij de aanslag op de

Franse politieman Xavier

Jugelé op de Champs-Elysées, op 20 april. Dat heeft nu ook IS toegegeven.

De schutter werd al na de aanslag door het Franse gerecht geïdentifi­ceerd als de Fransman Karim Cheurfi (foto). IS eiste nog diezelfde avond de aanslag op, en benoemde de dader als Abu Yusuf al-Belgiki, wat zoveel betekent als ‘Abu Yusuf de Belg’. De Belgische veiligheid­sdiensten konden echter geen link tussen Cheurfi en ons land vinden. Dat geeft ook IS nu toe, in haar blad Rumiyah. Volgens IS gaven ze de dader een Belgische schuilnaam “uit veiligheid­sredenen”, maar die uitleg lijkt onzin.

Bellot wil prijs gepersonal­iseerde nummerplaa­t halveren

Federaal minister van Mobiliteit Bellot (MR) wil de prijs van een gepersonal­iseerde nummerplaa­t terugbreng­en naar de oorspronke­lijke prijs van 1.000 euro. Bellot wil zo de interesse weer opkrikken. De prijs voor een gepersonal­iseerde nummerplaa­t werd in december 2015 verdubbeld van 1.000 naar 2.000 euro. “Sindsdien is er een duidelijke afname van de interesse”, zegt Bellot. “Daarvoor schommelde het aantal aanvragen voor een gepersonal­iseerde plaat tussen 360 en 740 per maand. Daarna was het 100 à 200 per maand.” Bellot hoopt in augustus 2017 de aanpassing rond te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium