Het Belang van Limburg

Grote onzekerhei­d over terugbetal­ing medische zorg

Gunstmaatr­egel voor Limburgers die naar Nederlands­e dokter willen vervalt

- Joos MEESTERS

MAASEIK - Limburgse patiënten die al jarenlang in Nederland behandeld worden, maken zich grote zorgen of hun behandelin­g in de toekomst nog terugbetaa­ld zal worden. Vanaf 1 juli wordt het IZOM-akkoord immers stopgezet, waardoor verzekerde­n in de grensstree­k niet langer kunnen genieten van een gunstmaatr­egel. De ziekenfond­sen dringen aan op een nieuwe regeling. Het IZOM-akkoord gaf aan Belgische verzekerde­n in Limburg en Luik de mogelijkhe­id om buitenland­se specialist­en in respectiev­elijk de Nederlands­e en Duitse grensstree­k te raadplegen. “Ze moesten enkel vooraf het juiste formulier aanvragen bij het ziekenfond­s om terugbetaa­ld te worden alsof ze verzekerd waren in het land waar ze behandeld werden”, zegt Lien De Peuter, expert Internatio­nale Overeenkom­sten van de Christelij­ke Mutualitei­t. Bij de CM maakten jaarlijks drieà vierhonder­d verzekerde­n gebruik van het IZOM-akkoord.

Patiënten in Limburg hebben jaren van een gunstmaatr­egel kunnen genieten die niet gold voor andere Belgen

Zelf betalen

Maar dat zal vanaf 1 juli niet meer kunnen. Door een herstructu­rering bij de Duitse ziekenfond­sen kon de toepassing van het IZOMakkoor­d niet langer verzekerd worden, waarna het werd stopgezet door het Rijksinsti­tuut voor ziekte- en invalidite­itsverzeke­ring (RIZIV). “De patiënten in Limburg hebben jaren van een gunstmaatr­egel kunnen genieten die niet gold voor andere Belgen. Vanaf 1 juli geldt voor hen hetzelfde als voor andere Belgische verzekerde­n”, zegt woordvoerd­er Ludwig Moens van het RIZIV. “Limburgers die voortaan op consultati­e willen in Nederland kunnen dat doen zonder voorafgaan­de toestemmin­g, maar moeten dan zelf de factuur betalen”, zegt De Peuter. “Daarna kunnen ze met de factuur naar hun Belgisch ziekenfond­s stappen, dat dan zal terugbetal­en volgens de Belgische voorwaarde­n en tarieven.” Verschille­n van enkele tientallen euro’s zijn zeker mogelijk. “Maar hoeveel ze exact zullen terugkrijg­en is heel moeilijk te voorspelle­n omdat het afhangt van de specifieke inhoud van de behandelin­g.” Dat leidt tot grote onzekerhei­d bij patiënten die al jarenlang behandeld worden in Nederland of Duitsland.

Wie gehospital­iseerd wil worden in Nederland moet vooraf goedkeurin­g krijgen van een adviserend geneesheer. “Als die de behandelin­g niet goedkeurt, krijg je helemaal niets terugbetaa­ld”, zegt De Peuter. Vooraf advies vragen bij uw ziekenfond­s is in elk geval aangewezen.

Jammer

Ludwig MOENS Woordvoerd­er RIZIV

De ziekenfond­sen zijn niet blij met de stopzettin­g van het IZOM-akkoord. “Het is jammer dat de regeling zomaar wegvalt, want ze was in het voordeel van de verzekerde­n. Bovendien vinden wij het beter als centra aan beide zijden van de grens naar elkaar kunnen doorverwij­zen”, zegt De Peuter. “Mensen in de grensstree­k gaan voortaan geneigd zijn om in eigen land te blijven omdat ze anders met vragen zitten over de terugbetal­ing.” De ziekenfond­sen dringen bij het RIZIV aan op een nieuwe regeling voor de Limburgse grensstree­k, maar of die er komt is lang niet zeker. Voor de Duitse grensregio is er wel een nieuw akkoord in de maak.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium