Het Belang van Limburg

“Patiënten blijven in de kou staan”

-

MAASEIK - De ouders van Bram Wyers, een 19-jarige Neeroetere­naar die aan een zware vorm van epilepsie lijdt, maken zich ernstige zorgen. Bram wordt sinds 2000 behandeld in een gespeciali­seerd centrum in Nederland, maar de terugbetal­ing van die behandelin­g is vanaf 1 juli onzeker. Bram Wyers heeft een mentale beperking en lijdt sinds zijn derde aan een zware vorm van epilepsie. “Als kind had hij vooral ’s ochtends bij het ontwaken zware epileptisc­he aanvallen waarbij hij helemaal verkrampte en een poos bewusteloo­s was”, vertelt zijn vader Raf. “In het ziekenhuis werd medicatie opgestart, maar die hielp niet. Integendee­l, hij kreeg nog meer aanvallen. Soms viel hij tientallen keren per dag.”

Zwarte periode

Bram bleef altijd optimistis­ch, maar voor het gezin was het een zwarte periode die zo’n vijf jaar duurde. “We hielden hem constant binnen en leefden voortduren­d met de vrees dat hij zich zou verwonden bij een aanval. Ondanks onze voorzorgen gebeurde het toch dat hij zich kwetste en dat we in allerijl naar het ziekenhuis moesten.”

In 2000 klopten Bram en zijn ouders aan bij Epilepsiec­entrum Kempenhaeg­he in Heeze, bij Eindhoven. “Zo’n gespeciali­seerd centrum bestaat niet in ons land”, zegt Raf. “Door de medicatie steeds beter af te stemmen hebben ze Brams epilepsie er in de loop der jaren onder controle gekregen. Overdag heeft hij geen aanvallen meer. ’s Nachts wel nog, maar gewoonlijk moeten we niet ingrijpen. Het gaat goed met Bram en de situatie is leefbaar.”

Ongerusthe­id

Maar de stopzettin­g van het IZOM-akkoord, dat aan Belgische verzekerde­n in Limburg de mogelijkhe­id geeft om specialist­en in de Nederlands­e grensstree­k te raadplegen, leidt tot ongerusthe­id bij Brams ouders. Ze willen graag dat hun zoon in Nederland kan blijven voor zijn behandelin­g maar vrezen dat het kostenplaa­tje in de toekomst wel eens hoog zou kunnen oplopen. “Zeker als de toestand van Bram verslechte­rt en hij meer zorg nodig heeft, dreigt dat een dure affaire te worden. Door de opzegging van het akkoord blijven patiënten in de grensstree­k in de kou staan”, aldus Raf Wyers.

 ?? Foto HBVL ?? Bram Wyers en zijn vader Raf.
Foto HBVL Bram Wyers en zijn vader Raf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium