Het Belang van Limburg

Auto inruilen voor cash lijkt kwestie van tijd

Wetsontwer­p over mobiliteit­sbudget is klaar

- Liliana CASAGRANDE

Het wetsontwer­p voor de invoering van het mobiliteit­sbudget is klaar. Bedrijfswa­gens inruilen voor cash kan, zo stelt SD Worx vast, dat het wetsontwer­p heeft geschreven op vraag van de FOD Financiën. CD&V is niet gelukkig: “In ons eigen voorstel moest je als werkgever ook rekening houden met alternatie­f vervoer. Dat hoeft nu niet meer”, zegt parlements­lid Jef Van den Bergh. De invoering van het mobiliteit­sbudget staat in het regeerakko­ord. We zijn namelijk internatio­naal kampioen filerijden. Een van de redenen van die files zijn de bedrijfswa­gens. Dat aantal moet omlaag.

De FOD Financiën heeft vorig jaar een openbare aanbestedi­ng uitgeschre­ven waarmee ze naar een consultanc­ybedrijf zochten dat een wetsontwer­p wilde schrijven. In die aanbestedi­ng stond al dat het moest gaan om het cashfor-car-systeem. SD Worx heeft dat gewonnen. “Dit was een consultanc­yopdracht, maar dat betekent niet dat we voorstande­r zijn van dit specifieke plan. Ons eigen flexibele plan waarbij je als werknemer meer keuze krijgt voor wat je met een deel van je loon wil doen, vinden we beter”, zegt Pieter Goetgebeur, woordvoerd­er van SD Worx. Uitleg bij het wetsontwer­p willen ze verder niet geven. Ook minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wil niet veel kwijt. “SD Worx heeft een studie gemaakt, het kabinet en de administra­tie zullen daar voorstelle­n uit distillere­n, daarna volgen de bespreking­en”, klinkt het.

Meer dan cash

CD&V zorgde ervoor dat het mobiliteit­sbudget in het regeerakko­ord werd ingeschrev­en, maar krijgt nu dus wel een andere versie op haar bord. Jef Van den Bergh, vader van het mobiliteit­sbudget, gaf al eerder aan dat dit meer moet zijn dan cash. “In ons eigen voorstel moet een werkgever kijken naar welke alternatie­ven er allemaal zijn om je te verplaatse­n. Dus ook openbaar vervoer en fiets worden bekeken. Wat er dan nog van je budget rest, krijg je cash, maar dan wel bruto. Dat blijven we verdedigen, al valt er over dat netto of bruto, nog te praten. In elk geval willen we met ons voorstel dat mensen zuinig zouden omspringen met hun mobiliteit. We vrezen in elk geval dat dit nieuwe voorstel van cash-forcars, weinig invloed heeft op de mobiliteit.”

“De discussie over die nota is nog maar pas gestart”, zegt parlements­lid Egbert Lachaert (Open Vld). “De omzetting van een bedrijfswa­gen naar een mobiliteit­sbudget is trouwens niet verplicht. Bedrijven en werknemers kiezen zelf.”

Volgens SD Worx kan je je autobudget wel omzetten in cash, terwijl dat voor ecocheques niet zo eenvoudig lijkt. De Raad van State stelde namelijk dat in cash omgezette ecocheques als gewoon loon moet worden belast. Maar in het geval van de bedrijfswa­gens kan je verantwoor­den waarom dit geen gewoon loon is, zo zegt SD Worx. Deze keer is er namelijk een doel: het gebruik van de auto vermindere­n.

 ?? Foto PHN ?? De invoering van het mobiliteit­sbudget moet het fileleed, zoals hier op de Ring rond Brussel, helpen verlichten.
Foto PHN De invoering van het mobiliteit­sbudget moet het fileleed, zoals hier op de Ring rond Brussel, helpen verlichten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium