Het Belang van Limburg

Fusie van Infrax en Eandis spaart 500 mandaten uit

- Yves LAMBRIX

De Vlaamse regering gaat akkoord met een fusie van distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax tot Fluvius. Daardoor zouden 500 mandaten verdwijnen. Een beursgang komt er evenwel niet. Ook de regels voor intercommu­nales worden verder verstrengd. Voor hun integratie hebben Infrax en Eandis een half jaar geleden al het overkoepel­ende bedrijf Fluvius opgericht. In een visienota geeft nu ook de Vlaamse regering daarvoor haar zegen.

Intercommu­nales

Als beheerder van het aardgas-, elektricit­eits-, kabel-tv- en riolerings­net overkoepel­t Infrax vier intercommu­nales: Inter-Energa in Limburg, Iveg in Antwerpen, PBE in Vlaams-Brabant en Infraxin West-Vlaanderen. Eandis groepeert ook zeven eigendomsi­ntercommun­ales. Die elf intercommu­nales, en dus de gemeenten die daarin zitten, blijven eigenaar van de nutsleidin­gen in hun werkgebied en kunnen daar dus ook de tarieven voor distributi­e blijven bepalen. “Op dat vlak is Limburg vandaag de goedkoopst­e en dat zal ook zo blijven”, verzekerde Infrax-voorzitter Wim Dries recent nog in deze krant. “Infrax telt ruim 1.500 medewerker­s, van wie er 800 in Limburg actief zijn. Dat zal zo blijven, ook door de Fluvius-operatie.” Met Fluvius moet de werking aanzienlij­k goedkoper worden. Zo behouden de gemeenten hun vertegenwo­ordiging in de lokale overlegcom­ités, maar daar staat niet langer een vergoeding tegenover. Op die manier worden 238 mandaten uitgespaar­d. De financieri­ngsinterco­mmunales gaan bovendien op in één Vlaamse holding, wat opnieuw zorgt voor 262 mandaten minder. “Het einddoel is een lagere energiefac­tuur ”, zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Voorlopig is het nog te vroeg om de grootte van die daling in te schatten.

Strenger

De Vlaamse regering heeft vrijdag ook de regels voor de intercommu­nales verder verstrengd. Zo mogen de raden van bestuur voortaan niet meer dan 15 bestuurder­s tellen. De personeels­leden van de intercommu­nales mogen ook niet meer verdienen dan de Vlaamse regeringsl­eider (242.000 euro/jaar). Al deze regels gelden ook voor de dochters en moeders van de intercommu­nales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium