Het Belang van Limburg

Premier Michel: “Toetreding­sproces van Turkije op dood punt”

-

Europa bevindt zich op het “moment van de waarheid met Turkije”, zegt premier Charles Michel. Het toetreding­sproces tot de EU zit volgens hem “op een dood punt”.

De Belgische premier bepleit daarom eerder een “strategisc­h partnersch­ap”, zo klonk het tijdens een werkbezoek aan Tsjechië en Slovenië. “De Turkse regering keert de Europese waarden de rug toe”, aldus premier Michel. Sinds de staatsgree­p van juli 2016 heeft de Turkse president Erdogan ingrijpend­e veiligheid­smaatregel­en getroffen en fundamente­le vrijheden aan banden gelegd. Aan het Turkse referendum van vorige maand, dat de president fors meer macht gaf, ging een bitse campagne vooraf waarin de spanningen met Europa werden opgevoerd en Erdogan verschille­nde Europese landen wegzette als naziregime­s.

Geen islamleraa­r zonder juist diploma meer

Leerkracht­en die islamitisc­he godsdienst willen geven in de derde graad, zullen voortaan een master moeten afwerken aan de universite­it.

Dat maken de CD&V-ministers van

Onderwijs en

Justitie Hilde

Crevits en

Koens Geens

(foto) vandaag bekend in een interview met De Standaard. Crevits noemt het akkoord dat ze hierover met de Moslimexec­utieve bereikte een historisch­e doorbraak. Het zorgt er immers voor dat toekomstig­e islamleraa­rs voortaan een erkende opleiding in het hoger onderwijs zullen moeten volgen. Leerkracht­en die islamles willen geven in de basisschoo­l of tot en met het vierde middelbaar, kunnen terecht in één van de vijf instelling­en die nu al islamonder­wijs aanbieden binnen de lerarenopl­eiding. Maar voor derde graad is voortaan een masterdipl­omavereist. De KU Leuven start volgend academieja­ar zo’n master.(

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium