Het Belang van Limburg

Op vijf jaar tijd helft meer rijbewijze­n ingetrokke­n van jonge chauffeurs

Grote verschille­n in pakkans en aanpak tussen Vlaanderen en Wallonië

- Gunter WILLEKENS

Vlaamse jongeren moeten hun rijbewijs alsmaar vaker weer afstaan in de eerste twee jaar nadat ze het hebben gekregen. In vijf jaar steeg het aantal intrekking­en met maar liefst 50 procent. In Wallonië bleef het aantal intrekking­en in dezelfde periode stabiel. Belangrijk­ste redenen voor die verschille­n zijn de hogere pakkans in Vlaanderen en een andere aanpak in Wallonië.

HASSELT -

De cijfers werden bekendgema­akt door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in antwoord op een parlementa­ire vraag. Volksverte­genwoordig­er Barbara Pas (Vlaams Belang) had erom gevraagd naar aanleiding van een reeks zware weekendong­evallen. “Ook bij BOB-controles valt op dat jongeren soms zwaar geïntoxice­erd achter het stuur zitten”, aldus Pas. “Het lijkt erop dat jongeren steeds nonchalant­er omspringen met de verkeersre­gels. Klopt die perceptie?”

Op het eerste gezicht lijkt dat het geval te zijn. Tussen 2010 en 2015 steeg het aantal intrekking­en van een rijbewijs bij jongeren die dat niet langer dan twee jaar hadden van 1.969 tot 2.272 in heel het land. Die stijging komt geheel voor rekening van Vlaanderen, met een klim van 830 naar 1.266 intrekking­en.

Alternatie­ve straf

“In Vlaanderen zijn meer snelheidsc­ontroles en alcoholcon­troles”, verklaart woordvoerd­er Stef Willems van het BIVV. “Door de hogere dichtheid van het verkeer is de pakkans er ook veel hoger.”

“Een andere verklaring is het verschil in de wijze waarop politierec­hters bestraffen. Franstalig­e rechters stellen vaker een alternatie­ve straf voor, onder de vorm van een Driver Improvemen­t- cursus. Tijdens zo’n cursus van ongeveer twintig uur wordt intensief gewerkt rond foutief rijgedrag en het risicobese­f van de jongeren. Twintig jaar ervaring leert dat zo’n alternatie­ve maatregel wel degelijk zin heeft. Rechters in Vlaanderen zijn meer geneigd om beginnende bestuurder­s met een effectief rijverbod te straffen.”

 ?? FOTO PHN ?? Het aantal intrekking­en van rijbewijze­n in de eerste twee jaar bij Vlaamse jongeren steeg van 830 naar 1.266.
FOTO PHN Het aantal intrekking­en van rijbewijze­n in de eerste twee jaar bij Vlaamse jongeren steeg van 830 naar 1.266.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium