Het Belang van Limburg

B&B-moordenaar krijgt 25 jaar cel

Maasmechel­aar gaat in beroep na veroordeli­ng in Frankrijk

- Thomas JANSEN

Hij zat al een levenslang­e gevangenis­straf uit in Aarlen, maar daar komt nu nog 25 jaar celstraf bij. Etienne Dedroog is in Frankrijk veroordeel­d voor de moord op de 57-jarige B&B-uitbaatste­r Véronique Crettaz in 2011. De Maasmechel­aar ging in beroep tegen zijn veroordeli­ng, maar ondertusse­n hangt hem in Spanje nog een celstraf boven het hoofd, opnieuw voor moord. Het verhaal van een gevluchte rugzaktoer­ist die alle vrouwen om zijn vinger wond, tot een krantenart­ikel hem deed beseffen: “Ik ben schuldig”. In 2011 verlaat Etienne Dedroog Maasmechel­en voor een rugzaktrip doorheen Frankrijk. Geen plezierrei­sje, wel een vlucht. Na de dood van zijn moeder, twee scheidinge­n, talloze oplichting­en, meerdere ontslagen wegens leugens of diefstal en een zelfmoordp­oging was Dedroog immers in de psychiatri­e beland. Ook daar wond hij alle vrouwen om zijn vinger met verzonnen avonturen, om hen uiteindeli­jk tienduizen­den euro’s afhandig te maken. Tot hij ook daar aan de deur gezet werd.

Op krediet

In Frankrijk trekt de Maasmechel­aar zes maanden van de ene bed and breakfast naar de andere. Het wordt een sport om telkens weg te gaan zonder te betalen. Elke keer opnieuw vraagt hij om op krediet te mogen logeren, omdat zijn bankkaart zogezegd ingeslikt is. Het lukt nog vaak ook. Behalve op 11 oktober 2011, bij Véronique Crettaz, een 57-jarige B&B-uitbaatste­r in het Zuid-Franse Bouchet. Het tegenstrib­belen wordt uiteindeli­jk haar dood. Dedroog wurgt haar met een schoenvete­r en vlucht met haar auto richting Spanje. Zijn DNA laat hij achter, op de schoenvete­r.

In Spanje vindt Dedroog een tij- delijke job: sinaasappe­ls plukken en verpakken. Hij houdt het niet lang vol, en wil terug naar Maasmechel­en. Maar niet zonder eerst nog eens toe te slaan. Op 16 november wordt het levenloze lichaam van een 77-jarige visser aangetroff­en, gedood door de harde klap van een steen. Daarop wordt het DNA van een onbekende man aangetroff­en. Pas in 2015 wordt het DNA gelinkt aan Dedroog, enkele maanden geleden vroeg het Spaanse gerecht om zijn tijdelijke uitleverin­g.

Neufchatea­u

De terugweg naar Limburg legt Dedroog al liftend af, tot hij strandt in Neufchatea­u. Daar verwijst de toeristisc­he dienst hem naar de B&B van Martin Blankaerts en Mia Van Dijck, in het gehucht Grandvoir. Het koppel uit Merksem woont er sinds 1995, ze verhuren één kamer aan toeristen. Op die manier proberen ze de dood van hun dochter, die omkwam in de Zwitserse bergen, een plaats te geven.

Op 28 november 2011 slaat Dedroog opnieuw toe. Hij besluipt Martin, die in de garage klaarstaat om hem naar het station te brengen, en wurgt hem met een stuk koord dat hij destijds gebruikte om sinaasappe­len te verpakken. Daarna gaat hij naar boven, waar hij Mia op exact dezelfde koelbloedi­ge wijze om het leven brengt. Later zegt hij over het koppel dat hij hen beschouwde als familie. “Het was alsof we elkaar al jaren kenden. Alsof ik hun zoon Etienne DEDROOG over Martin en Mia Blankaerts, die hij vermoordde in Neufchatea­u was. Ik heb hen nooit pijn willen doen, en zeker niet willen vermoorden. Waarom ik het dan toch gedaan heb? Ik weet het niet.”

“Ik ben schuldig”

Na die dubbele moord rijdt Dedroog met de wagen van het koppel “als een gek” tot in Brugge, waar hij de trein richting Oostende neemt. Als hij daar na enkele dagen slenteren op de dijk in de krant leest over de dubbele moord, komt hij tot inkeer. Vier dagen nadat hij Mia en Martin om het leven heeft gebracht, stapt hij het politiekan­toor van Leuven binnen met maar één boodschap: “Ik ben schuldig”. Drie jaar later komt het hof van assisen tot hetzelfde oordeel en krijgt Dedroog levenslang.

Zo snel hij overging tot bekentenis­sen over die dubbele moord, zo lang houdt hij nu al zijn onschuld staande in de zaak-Véronique Crettaz. Hij heeft de feiten altijd ontkend, al gaf hij na een tijdje wel toe dat hij bij haar verbleven heeft. Toch veroordeel­de de rechter hem donderdaga­vond tot een celstraf van 25 jaar. Dedroog gaf meteen aan in beroep te gaan tegen het vonnis, iets wat in Frankrijk, in tegenstell­ing tot in België, wel mogelijk is bij het hof van assisen.

Het was alsof we elkaar al jaren kenden. Alsof ik hun zoon was

Seriemoord­enaar

Als het Spaanse gerecht hem binnenkort ook nog veroordeel­d in de zaak van de vermoorde visser, dan pleegde Dedroog vier moorden in minder dan vijftig dagen en is hij officieel een seriemoord­enaar. Een term die hij zelf overigens meermaals opzocht via Google, toen hij na de moord op Martin Blankaerts en Mia Van Dijck aan de kust verbleef.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? In 2014 kreeg Etienne Dedroog in ons land al levenslang. Donderdaga­vond werd hij in Frankrijk veroordeel­d tot een celstraf van 25 jaar.
Foto PHOTO NEWS In 2014 kreeg Etienne Dedroog in ons land al levenslang. Donderdaga­vond werd hij in Frankrijk veroordeel­d tot een celstraf van 25 jaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium