Het Belang van Limburg

“Onze zoon leert schrijven met houtskool op stenen”

Limburgse avonturier­s reizen de wereld rond met zoontjes Tristan (6) en Nanook (4)

- Delphine PEETERS

Geen berg is te hoog en geen dal is te diep voor Looienaar Jochem Cuypers (32) en Kim Broux (34) uit Bolderberg, Heusden-Zolder. Reizen doen ze niet alleen: elk avontuur beleven ze samen met hun zoontjes Tristan (6) en Nanook (4). Nanook was amper een paar dagen oud toen hij zijn eerste berg beklom. De familie Cuypers is momenteel in België, na een lange reis doorheen Chili, maar niet voor lang. Volgende week trekken ze richting het Hoge Noorden, waar ze de tweede grootste gletsjer van Noorwegen gaan beklimmen. Met tientallen kilo’s luiers in de rugzak vertrokken Jochem en Kim op hun eerste avontuur met Tristan, die toen nog maar 10 maanden oud was. Ondertusse­n heeft de kleuter samen met zijn ouders al meer dan vijfhonder­d bergen beklommen. Broertje Nanook sliep al een derde van zijn jonge leven in een tent. De familie Cuypers rust momenteel uit na een lange reis doorheen Chileens Patagonië. “De kilo’s luiers hebben ondertusse­n plaatsgema­akt voor kilo’s boeken”, lacht papa Jochem. “Volgende week trekken we terug naar Noorwegen. Daar gaan we samen met de kinderen Svartisen beklimmen, de tweede grootste gletsjer van Noorwegen. Begin juli hebben we een avontuur langs de Noatak-rivier in Alaska gepland.”

Desolate wildernis

“Toen ik vroeger alleen met mijn vrouw reisde, waren we uit op extreme kicks. Dat kan natuurlijk niet met twee jonge kinderen”, vertelt Jochem. “Nu willen we mooie momenten beleven als gezin. Zelfs wij vergaten soms de simpele dingen in het leven. Fietsen of wandelen doorheen de desolate wildernis van arctische gebieden, dat is prachtig gewoon. En bovendien is de natuur het beste medicijn dat je je kan inbeelden”, vertelt de Looienaar. Jochem is arts van opleiding en zijn vrouw Kim is verpleegst­er. Met hun kennis in de geneeskund­e proberen ze tijdens hun reizen tijd te maken voor de medische problemen van de mensen die ze tegenkomen. “We vertrekken altijd op avontuur met een zak vol medisch materiaal. Natuurlijk kunnen we enkel oppervlakk­ige hulp aanbieden, maar dat is vaak beter dan niks. We geven ook lezingen over onze beleveniss­en en met dat geld kopen we zo veel medisch materiaal als we kunnen dragen.”

Tellen met koeien

Tristan is ondertusse­n zes jaar. Het moment waarop kinderen in Noorwegen naar school gaan. Jochem en Kim besloten hem zelf les te geven. “Of Tristan al kan lezen en schrijven? Natuurlijk. Wij geven hem onderweg praktijkle­ssen, zoals wij dat noemen. Wanneer we fietsen of skiën proberen we zo veel mogelijk te beschrijve­n wat we zien, zodat onze jongens nieuwe woordjes aanleren.

Jochem CUYPERS In Mongolië hebben we Tristan het alfabet geleerd door met houtskool op stenen te schrijven. We hebben ook pen en papier mee om te oefenen, maar dat is niet zo spannend. Rekenen leren we met simpele voorwerpen, zoals stenen of soms koeien. Verder laten we onze kinderen altijd kennismake­n met andere culturen. Ze leren talen door met kinderen van zoveel landen wereldwijd te spelen en niets is zo leerrijk als dat.”

Nomadenbes­taan

Kim en Jochem leerden elkaar kennen in Noorwegen, waar ze

Baffineila­nd

VS 2013 (Californië, Arizona, Utah, Hawaï, Florida) ook gewoond hebben. Een jaar geleden lieten ze hun huis achter en kozen ze voor een nomadenbes­taan. Momenteel bezoeken de avonturier­s hun familie in België en blazen ze even uit aan de Belgische kust. Ook al hebben de kinderen al meer dan twintig landen bezocht, België lijkt toch z’n voordelen te hebben. “Na zoveel weken of maanden in de wildernis door te brengen, kan een warme douche wel deugd doen. Ook van de Belgische keuken kunnen we zeker genieten. Maar wanneer we twee weken in België zijn, dromen we al van onze volgende avonturen.”

Canada

Groenland

Argentinië­Argen nië

Chili

(

Tristan en Nanook leren talen door met kinderen van zoveel landen wereldwijd te spelen en niets is zo leerrijk als dat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium