Het Belang van Limburg

Nieuwe lading fastfoodfi­lialen scherpt de concurrent­ie aan

- Lies VANBETS

Fastfoodke­tens zitten nog steeds in de lift. De komende jaren openen er zo’n 45 nieuwe hamburgerr­estaurants van Quick, Burger King en McDonald’s. Dat maakt een totaal van meer dan 200 fastfoodza­ken in ons land. Ondanks toenemende concurrent­ie van de opkomende gourmetbur­gerzaken, blijven zo de klassieke hamburgerk­etens nog steeds populair.

De bestaande Quickfilia­len kunnen kiezen om Burger King te worden of Quick te blijven. We hebben er nog geen zicht op hoeveel zaken de overstap zullen maken

HASSELT -

Goed nieuws voor wie al eens graag een hamburger naar binnen speelt: de komende jaren openen er maar liefst 45 nieuwe hamburgerr­estaurants in België, waardoor de teller op ongeveer 210 zaken komt te staan. De grootste plannen komen van Burger Brands Belgium, het bedrijf achter de hamburgerk­etens Quick en Burger King. Zij openen in de komende vijf jaar 35 tot 40 nieuwe restaurant­s, waarvan het grootste deel Burger Kings. Het eerste filiaal van Burger King opent in juni in Antwerpen. Deze zomer volgen nog Charleroi en Namen. Momenteel telt ons land 92 Quicks. Het grootste deel daarvan wordt door franchisen­emers uitgebaat. “Zij kunnen vrij kiezen om Quick te blijven of Burger King te worden. Op dit moment hebben we er zelf nog geen zicht op hoeveel zaken uiteindeli­jk de overstap naar Burger King zullen maken”, zegt Shana Van den Broeck van Burger Brands. McDonald’s opent dit jaar vier tot vijf nieuwe zaken, waarvan er eentje in Genk terechtkom­t. “Hoe dat de komende jaren evolueert, is moeilijk in te schatten”, vertelt woordvoerd­er Kristel Muls van McDonald’s. De groep heeft op dit moment 76 zaken in België.

Gourmetbur­gers

Hoewel de popularite­it van de (iets) gezondere en meer gesofistic­eerde hamburgers de laatste tijd sterk toeneemt, lijken de fastfoodke­tens zich geen zorgen te maken om die concurrent­ie. De zogenaamde gourmetbur­gerzaken zoals Ellis Gourmet Burger serveren ‘premiumham­burgers’ en zorgen voor tafelbedie­ning. Dingen die tegenwoord­ig ook bij McDonald’s te vinden zijn. “Maar wij baseren ons enkel op de consument”, aldus Kristel Muls. “We vragen hen om feedback en brengen dan ook wat zij graag in onze restaurant­s willen zien. De specialere hamburgers zoals die met guacamole of blauwe kaas zijn daar bijvoorbee­ld een gevolg van, net zoals de vegetarisc­he versies van onze burgers en de tafelbedie­ning. We voelen wel dat mensen door zaken als Ellis Shana VAN DEN BROECK

Burger Brands Gourmet Burger een andere perceptie krijgen van de hamburger, maar dat is alleen maar positief.”

Die wensen van de consument hebben volgens Marc Waelbers, voedingsex­pert van het bureau Foodproof te maken met de nieuwe algemene trend. “Die focust op de maaltijdsb­eleving. Mensen willen graag snel iets eten, maar willen ook waar voor hun geld. Zo willen ze bijvoorbee­ld vlees dat kwaliteits­vol is. De opkomende gourmetbur­gerzaken spelen daarop in, en fastfoodke­tens moeten dan ook volgen. Je ziet die trend trouwens ook terugkomen bij frituren. Kijk maar naar Sergio Herman met zijn luxefrituu­r.” Zowel de fastfoodke­tens als de andere zaken kunnen volgens de expert het best concurrere­n door hun product op een originele manier te brengen. “Dat doen ze door unieke dingen te brengen. Dat is momenteel de grote uitdaging voor de ketens.”

 ?? FOTO AP ?? Hamburgerk­eten Burger King opent de komende vijf jaar enkele tientallen filialen in ons land.
FOTO AP Hamburgerk­eten Burger King opent de komende vijf jaar enkele tientallen filialen in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium