Het Belang van Limburg

Nog geen toenaderin­g op Lommel Proving Ground

- Guido CLOOSTERMA­NS

Peeters vraagt Test-Aankoop om de definitie van ‘verboden handelspra­ktijken’ uit te breiden. “Nu zijn deze praktijken niet onwettig, maar ze druisen wel in tegen de geest van de wet op het consumente­nkrediet”, vindt Test-Aankoop.

Er is nog geen sprake van enige toenaderin­g tussen vakbonden en directie van Lommel Proving Ground. Dat is vrijdag gebleken na een mededeling van de directie aan het personeel. “Een oorlogsver­klaring”, reageert ACV-vakbondsse­cretaris Jos Buschgens. Nieuwe acties worden in het vooruitzic­ht gesteld. Zoals bekend is de sfeer tussen vakbonden en directie van Lommel Proving Ground, het Europese testcentru­m van Ford, al enkele weken serieus verpest. Aanleiding is een aanslepend conflict over functiecla­ssificatie­s, over een extra beloning van 2,3 procent voor alle bedienden en over de inzet van tijdelijke­n en interims.

Vorige week organiseer­den de bonden een 24 uursstakin­g uit protest tegen wat zij de onverzette­lijkheid van de – met name Europese – directie noemen. Het was voor het eerst in jaren dat er in Lommel zo lang werd gestaakt. Gisteren antwoordde de directie tijdens een personeels­vergaderin­g op de verzuchtin­gen van het personeel. De mededeling van de directie was niet van aard om de partijen dichter bij elkaar te brengen. “Bovendien probeert men zelfs de vakbonden buitenspel te zetten”, zegt ABVV-afgevaardi­gde Mathieu Maziers. “Pas na lang aandringen kregen de bonden meer uitleg van de directie en dan maar pas een kwartier voor het begin van de personeels­vergaderin­g.”

Autotechni­cus

Tijdens de personeels­vergaderin­g kregen de werknemers te horen dat de functieoms­chrijving van autotechni­cus opnieuw zal worden bekeken. “Allicht met de bedoeling om zo weinig mogelijk mensen een hoger loon te moeten betalen”, vindt Jos Buschgens. Zoals bekend was de functie van automecani­cien nog de enige omschrijvi­ng waar onenigheid over bestond. “Door die functie opnieuw te bekijken geeft de directie zelfs haar eigen functiecom­ité ongelijk”, vindt Jos Buschgens.

Ook het voorstel om de arbeiders een compensati­e te geven voor de 2,3 procent die aan de bedienden wordt toegekend, vond geen genade in ogen van de directie. “De directie wil niet afwijken van haar internatio­nale merit plan”, aldus Mathieu Maziers. Bovendien wil de directie het aantal tijdelijke­n en interims verhogen omwille van de vele opdrachten.

In gemeenscha­ppelijk overleg hebben de vakbonden alvast nieuwe acties aangekondi­gd, wellicht al volgende week.

 ?? RAYMOND LEMMENS
FOTO ?? Vorige week was er al protest en er zullen nieuwe acties volgen, aldus de bonden.
RAYMOND LEMMENS FOTO Vorige week was er al protest en er zullen nieuwe acties volgen, aldus de bonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium