Het Belang van Limburg

De trechterkr­aag

-

In de meimaand bedekt Moeder Natuur al haar bomen met een donsdekent­je van zachtgroen loof. Deze lente heeft ze daarbij stiefmoede­rlijk een steekje laten vallen, want onze oude notelaar heeft niets gekregen.

* * *

De jongste hond draagt een lelijke plastic trechterkr­aag om de hals. Niet omdat we haar willen plagen of straffen, maar omdat ze aan haar jeukende poten bleef likken waardoor de huid ontstoken raakte. De trechter maakt dit onmogelijk, omdat de afstand tussen tong en poot nu te groot is geworden. Het spreekt vanzelf dat een hond zoiets niet leuk vindt.

Elke hond reageert anders op een remedie die als onaangenaa­m wordt ervaren. Onze oude viervoeter heeft ook met een trechterkr­aag moeten rondlopen. Dat zij zich hierdoor vernederd voelde, merkten we aan haar beschuldig­ende blikken. Op geen enkele manier konden we het haar natuurlijk uitleggen.

Bij onze jonge hond – nochtans van hetzelfde ‘merk’ – is niets van gekwetste gevoelens te merken. Integendee­l, zij gedraagt zich alsof er niets aan de hand is, alsof de trechterkr­aag niet bestaat. Maar geen onbewaakt ogenblik gaat voorbij waarop ze haar tanden niet in het sluitstuk van de kraag zet. Op enkele dagen tijd heeft ze het ding in de vernieling geholpen. Nu is ze aan een tweede, steviger exemplaar begonnen.

* * *

Door de nachtvorst heeft de notelaar zware averij opgelopen. De prille scheuten die een weelderige haardos voorspelde­n, hebben allemaal de geest gegeven. In de jaren dat we hier wonen hebben we nooit zoiets gezien. Het is een luguber gezicht, een eenzame notelaar in de lente, met kale, zwarte takken.

* * *

Op het internet ontdekte ik een alternatie­f voor de trechterkr­aag. Door een soort buisstuk dat rond de hals geklemd zit, kan het dier het hoofd vrijhouden terwijl z’n tong toch op veilige afstand van de poten verwijderd blijft.

Vraag is of het wel gezond is voor een hond om lang met zo’n girafhals rond te lopen. Als straks het buisstuk eraf gaat, kunnen de halsspiere­n het hoofd misschien niet meer ondersteun­en.

Het roept het beeld op van die vrouwen in Birma die met metalen halsringen het hoofd extreem hoog houden. Voor de bloeddoors­troming naar de hersenen kan zoiets niet gunstig zijn.

* * *

Negen jaar geleden plantte ik een eikenboomp­je dat ik als geschenk bij de viering van de duizendjar­ige eik in Lummen had gekregen – het boompje is een telg van die oude eik. Ik was toen uitgenodig­d om een feestrede te houden, omdat mijn overgrootv­ader dat honderd jaar eerder daar ook had gedaan. Het eikeltje dat niet ver van de boom valt.

Ondertusse­n is het eikenboomp­je eik geworden. Zijn steunpaal heeft hij eigenlijk al lang niet meer nodig. Toen ik vandaag de paal wilde losmaken, merkte ik dat de band die hem met de boom verbond nu in de schors vastgegroe­id zat. Nadat ik hem van de steunband bevrijd had, zag ik hoe diep het litteken was dat de strop in de bast van zijn stam had achtergela­ten. Ik voelde me schuldig, was boos op mezelf.

Hopelijk heeft deze galg zijn groeiproce­s niet gehinderd. De eik moge het me vergeven en, zoals zijn overgrootv­ader, nog duizend jaar onder ons leven.

* * * Trechterkr­agen, keurslijve­n… Tijdens een leven valt er ook voor een mens niet aan hinderniss­en en belemmerin­gen te ontsnappen – ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, dichtte Elsschot. Van sommige grenzen begrijpen we het nut, van andere niet altijd. Wanneer wordt een steunband galg?

* * *

Op de takken van de notelaar hebben enkele nieuwe knoppen kans gezien om zich door de harde boombast te priemen.

De vorst heeft de boom niet gedood, wel zijn groei en bloei vertraagd. Later zullen zijn jaarringen het verhaal van de koude lente van 2017 vertellen.

* * *

We moeten leven met het kleingedru­kte gras en het gelach uit de kelder

Tomas Tranströme­r (1931-2015), ‘Sorgegondo­len’(1996), p. 29

* * *

Ooit zullen we de hinderlijk­e huls van ons lichaam achterlate­n. Tot dan moeten we ons met de kleingedru­kte lettertjes en het horen van gelach vanop afstand tevredenst­ellen. Om straks alles op ware grootte te zien, en mee te mogen schateren.

Good luck en tot ziens.

Uw trouwe dienaar, FB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium