Het Belang van Limburg

“Op zijn tiende was Tielemans al technisch klaar voor de A-ploeg”

VAN ONS VOETBAL: PETER SMEETS BEGELEIDT AL 15 JAAR TOPTALENTE­N

-

Het is toeval, maar Peter Smeets en zijn poulain Youri Tielemans verjaren allebei op 7 mei. Hij wordt 50, Tielemans wordt 20. “We hebben een unieke band”, zegt Smeets. “Vorig jaar gaf ik Youri dan ook een symbolisch cadeau. Een armband met aan de binnenkant 7/05 gegraveerd. RSCA en zijn rugnummer. Dit jaar moet Youri mij die armband teruggeven. We gaan er zijn nieuwe club in graveren.”

Da’s duidelijk.

“Hij is klaar voor een volgende fase, maar echt... Youri ligt niet wakker van al die geïnteress­eerde clubs. We bestookten hem nooit met 101 dwaze voorstelle­n. Daarom is er nu rust. Hij heeft in al die jaren nog maar één keer neen moeten zeggen tegen een club.”

Toen Monaco vorige zomer al 18 miljoen bood?

(lacht) “Youri is de strafste met wie ik ooit werkte. Hij en zijn ouders vertrouwen mij, maar hij nam zijn carrière ook in eigen handen en weet goed wanneer hij waar naartoe wil. In mijn ogen wordt Youri geen 20 jaar, maar 25. Zo zelfbewust. Was hij opgeleid bij Ajax of Bayern, hij was er ook doorgebrok­en.”

Wat maakt Tielemans tot de strafste? Straffer dan Romelu Lukaku?

“Toen ik nog voor de sociale cel van Anderlecht werkte, ging ik op maandag vaak naar de jeugd kijken. Dan zag ik op het linkerveld Charly Musonda Jr, een PlayStatio­n-voetballer die flitste alsof hij computerge­stuurd was. Maar op het rechtervel­d speelde een metronoom. Die passes, dat spelinzich­t. Geloof me, toen Tielemans 10 à 11 jaar was, was hij technisch al rijp voor de A-kern. En dat bleef evolueren. Soms zag ik hem en Leya Iseka het verschil maken bij de U17. Tien minuten voor tijd werden ze eruit gehaald, spurtten ze naar het veld waar de U19 bezig waren en maakten ze daar ook nog het verschil. Op zijn 15de zei de club dan ook: ‘Youri is klaar voor de A-kern’. Elke coach die hem had gezien, wilde de eerste zijn om hem te lanceren.”

Van Holsbeeck zei al: “Ongelofeli­jk wat een CEO van een topbedrijf allemaal zou doen om Tielemans eens de hand te schudden”

“Omdat zowat alle mannen er ooit van droomden om profvoetba­ller te worden, zeker? Je kunt je niet voorstelle­n welke mails ik nu krijg van totaal onbekende merken die budgetten vrijmaken voor een reclamecam­pagne met Tielemans. Soms hebben sponsors commerciël­e rechten, maar het meeste blok ik af. Indertijd vond ik bijvoorbee­ld dat Romelu Lukaku andere prioriteit­en had dan dat spotje opnemen voor Kinder Bueno.”

Als topvoetbal­ler is een normaal leven niet meer mogelijk?

“Toen Romelu net bij Chelsea had getekend, proefde hij in Londen weer even van de anonimitei­t. Samen met hem en David Luiz gingen we zelfs naar Harrod’s. Achteraf was het wat handtekeni­ngen betrof 2-1 voor Luiz. Maar na twee jaar Premier League liep ik met hem door Manchester en was het weer een gekkenhuis. Als begeleider moet je die jongens in de realiteit houden, hoewel dat niet altijd evident is. Toen ik met Lukaku voor het eerst de parking van Chelsea opreed en je stalt je wagen tussen de bling bling-kar van Torres en de matte sportauto van Drogba...Tja. Dan kun je Lukaku niet zeggen dat hij zo’n auto niet mag kopen. Dan ben ik al blij dat hij me belt om mijn mening te vragen als hij bij de autodealer staat. En zo belde hij me ook toen hij een nieuw lief had.”

Is Dendoncker niet de meest nuchtere van allemaal?

“Leander is van dezelfde orde als Tielemans. Maar terwijl Youri al doorbrak op zijn zestiende is Leander hét prototype van een goeie jeugdoplei­ding. Ik heb Dendoncker weten aankomen op Anderlecht als een talentvoll­e, maar timide voetballer met veel werkpunten. Velen geloofden niet in hem, maar als je hem nu ziet lopen, die crosspasse­s...De credits gaan naar Besnik Hasi, die hem durfde op te stellen, terwijl er toen ook sprake was van Zulte Waregem. Voor Dendoncker is het een zegen dat alle aandacht naar Tielemans gaat.”

Tielemans, Dendoncker... Krijg je een premie als Anderlecht straks kampioen wordt?

“Neen. Op mijn bureau staat maar één kampioenen­medaille omdat ik daar echt een bijdrage in had. Die van Anderlecht in 2012, het seizoen waarin Mbokani zijn zoontje David stierf. Ik vergeet nooit zijn telefoontj­e ’s nachts. Peter, mon bébé est mort. Ik sprong uit mijn bed, reed met ongeknoopt­e veters naar zijn hotel en toen ik een kind hoorde huilen dacht ik: Oef, vals alarm. Maar het was zijn oudste zoontje. Dieu was een wrak, maar drie weken later ging iedereen weer over tot de orde van de dag. Fans wilden selfies, want supporters zien alleen de voetballer Mbokani, niet de mens. Gelukkig had Ariël Jacobs wel begrip. Hij gaf hem tijd en ik praatte op Dieu in: ‘ We gaan de titel winnen voor David’. Voetbal hielp in het verwerking­sproces.”

Het blijft keihard.

“Soms onmenselij­k. Toen Vadis Odjidja vorige zomer zijn moeder verloor, zeiden ze bij Norwich: ‘Ga even naar huis’. Dat is het wegduwen... Iedereen verwacht snel weer prestaties. Die jongens verdienen toch veel geld. Klopt, maar daar draait het niet allemaal om. Die gasten willen hun job – hun passie – zo goed mogelijk doen en prijzen pakken. Odjidja scoorde met Legia in de Champions League tegen Real Madrid. Hij zou half zijn salaris inleveren voor dat ene moment.”

Zorgde die menselijkh­eid er ook voor dat je Frank Boeckx uit de vergeetput haalde?

“Ik begeleid graag talenten, maar hou ook van uitdaginge­n waarin niemand gelooft. Toen Gent Boeckx via de B-kern had buiten gewerkt, belde zijn toenmalige vriendin mij. Ze had gehoord dat ik Vanden Borre vanuit het niets had helpen klaarstome­n voor het WK 2014. ‘Of ik niet eens wou spreken met Frank?’ Ik vond hem achter zijn grasmaaier. Hij was geen voetballer meer, maar talent verdwijnt niet.”

Ik vond Frank Boeckx achter zijn grasmaaier. Hij was geen voetballer meer, maar talent verdwijnt niet

Peter SMEETS Als Raman iets stoms doet, belt hij me meestal voor het uitlekt. Ik hou van zijn eerlijkhei­d Peter SMEETS

Ja maar dan moet je Anderlecht nog overtuigen.

“Bij Vanden Borre kon dat alleen in een vertrouwde omgeving als Anderlecht en bij Boeckx kwam eerst Antwerp voor twee koppen koffie en een stuk chocolade aankloppen. Toch raadde ik hem aan dat te doen, hoewel het ideale scenario voor mij toen al Anderlecht was. Frank was de ideale man achter Roef en Svilar: klein contractje, blij met een kans en geen enkel risico voor de club. Finaal vond Anderlecht dat ook en straks pakt Boeckx misschien de titel. Net zoals Anthony het WK haalde.”

Of je vloekt als op twitter plots een scheldtira­de verschijnt tussen Raman en tennisser Karlovic die blijkbaar zijn gokinzet verknoeide

“Wie zegt dat Raman zijn account niet was gehackt of nagemaakt. Als Benito iets stoms doet, belt hij me meestal voor het uitlekt naar buiten. Daarom geloof ik dat die scheldtira­de niet van hem komt. Ik hou van zijn eerlijkhei­d.”

Is het je droomjob?

“Veel mensen benijden mij omdat ik zogezegd met vedetten werk, maar het is maar een job. Vorig jaar op 22 maart moest ik op de luchthaven zijn. Omdat ik besloot nog 8 minuten te snoozen toen de wekker afliep, was ik net niet in de vertrekhal toen de bommen ontploften. Toen ik de knallen hoorde, vluchtte ik. En dat terwijl brandweerl­ui toesnelden om mensen te helpen. Dat zijn helden. Dat maakt werken met topvoetbal­lers ook relatief.”

 ?? Koen Koen VAN VAN UYTVANGE/Jürgen GERIL ?? Limburger imburger Peter Peter SmeetsSm (morgen 50) begeleidt begeleidt al al 15 15 ja jaar jonge topvoetbal­lers lers en en in in zijn zijn schatkists­chatk zitten/zaten parels parels en en robijnen robijnen zoalszo Dendoncker, Odjidja, Odjidja, Vanden...
Koen Koen VAN VAN UYTVANGE/Jürgen GERIL Limburger imburger Peter Peter SmeetsSm (morgen 50) begeleidt begeleidt al al 15 15 ja jaar jonge topvoetbal­lers lers en en in in zijn zijn schatkists­chatk zitten/zaten parels parels en en robijnen robijnen zoalszo Dendoncker, Odjidja, Odjidja, Vanden...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium