Het Belang van Limburg

“Te mak. We missen ballen a

Belgische ploegen komen in slotkilome­ters mankracht en durf te kort voor roze

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Olbia

Gaviria twaalfde, Greipel derde. De Belgische ploegen hadden ongetwijfe­ld een ander scenario in gedachten. Ze zagen hun rush naar roze gefnuikt door een trechter, een haakse bocht op 3,3 km m van van de meet. “Al waren we ook niet mans genoeg. Hierover er wordt nog een duchtig woordje gesproken”, klinkt het t bij bij Lotto-Soudal. De Oostenrijk­er Pöstlberge­r is de lachende nde derde. Zou Mauro Vegni op zijn 58ste al van ‘karma’ hebben gehoord? De Giro-baas kreeg de boomerang, die hij opgooide door het halsbreken­de klassement voor de snelste daler te willen inrichten, terug in zijn gezicht. Donderdaga­vond was er het dopingbomm­etje van Bardiani. Gisteren kreeg hij geen koninklijk­e massasprin­t met Gaviria, Greipel of Ewan. Tijdens de eerste podiumcere­monie van de 100ste Giro moest hij de weinig tot de verbeeldin­g sprekende Lukas Pöstlberge­r zegenen.

Ook de twee Belgische ploegen hadden aan de Sardijnse kustlijn een ander scenario in gedachten. Zij verdienden wél positieve karma. Want Pieter Serry voor Quick Step Floors en Bart De Clercq voor Lotto-Soudal reden zich helemaal tot op de draad om de voorsprong van de zes vluchters binnen de perken te houden. Het ging echter mis op 3,3 kilometer van de meet. Een haakse bocht zorgde voor een valpartij en vormde een trechter. Gevolg: complete desorganis­atie, zo goed als geïsoleerd­e sprinters en één Oostenrijk­se slimmerik die ondanks de tegenwind kon profiteren.

“Die jongen ging als een gek door de bochten. Hij sloeg een kloof en geen enkele ploeg had nog mannetjes genoeg om hem terug te halen. Chapeau”, was André Greipel (derde) fair in zijn nederlaag. “Ik wist wel dat hij iets kon na zijn vijfde plaats in Harelbeke. Maar hij toonde ook veel koersinzic­ht. Het was hun plan om met Bennett te sprinten, maar in de koers moet je soms van een onverwacht­e situatie het beste kunnen maken. Dat deed hij perfect.”

Het was OricaScott, in dienst van Caleb Ewan, dat de Oostenrijk­er niet konden bijhouden, laat staan terugpakke­n. Maar ook Lotto-Soudal had geen volk meer in steun. Nochtans behoort op klassement­srenner Maxime Monfort na iedereen tot de sprinttrei­n. Na de befaamde trechter had Greipel enkel nog Jasper De Buyst bij zich. Tijdens de ochtendbes­preking werd besloten de ex-pistier een kans gegeven als aantrekker van de sprint. Het vak waarin hij zich wil bekwamen, maar hij kreeg geen kans om zijn kunnen te tonen. “Ik zat waar ik moest zitten. Maar in de hectiek van die bochten raakten André en ik de rest van de ploeg kwijt. Het was echt wel hectisch”, aldus De Buyst.

Ook Greipel legde de schuld bij de incidentri­jke laatste vijf kilometer.

Bart LEYSEN Ploegleide­r Lotto Soudal “Een massasprin­t is ook niet zo eenvoudig als spelen in het zand. En zeker deze finish niet. Veel bochten, smalle wegen. Het was een aankomst Italiaanse stijl.”

Dat laatste kan weleens gebeuren in de Ronde van Italië. De ploeg was vooraf ook gebriefd. “Ik had op voorhand gezegd dat ze in die bocht allemaal vooraan moesten zitten. Maar er waren er veel niet op de afspraak”, doelt ploegleide­r Bart Leysen zonder namen te noemen op Hansen, De Bie en Hofland. “We hebben gefaald. Dit is geen doodzonde, maar wel spijtig. We missen momenteel ballen aan ons lijf. De jongens moeten wakker geschud worden. Volgende keer moet het op leven en dood zijn. Hierover gaan we nog een duchtig woordje praten”, Leysen.

Ook bij Quick Step Floors hadden ze meer van de eerste massasprin­t verwacht, ook zij droomden van roze en magnumfles­sen spumante. Al was het maar om de dan 25ste zege van het seizoen gepast te vieren. De familie van sprinter Gaviria was bovendien aanwezig.

aldus

Volgende keer moet het op leven en dood zijn. Hierover gaan we nog een duchtig woordje praten

 ?? FOTO AFP ?? De Oostenrijk­er Lukas Pöstlberge­r wist in een tumultueuz­e slotfase uit de greep van het jagende peloton te blijven. Dankzij hem greep Bora meteen alle leiderstru­ien.
FOTO AFP De Oostenrijk­er Lukas Pöstlberge­r wist in een tumultueuz­e slotfase uit de greep van het jagende peloton te blijven. Dankzij hem greep Bora meteen alle leiderstru­ien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium