Het Belang van Limburg

“Volgend jaar tweedaagse”

Organisato­r CHRIS WYNANTS denkt eraan start dameskoers naar Genk te verleggen

- Rob RODIERS

Twaalf maanden geleden beleefde de Trofee Maarten Wynants een ‘boerenjaar’. Zo was niet alleen de naamgever van de koers eindelijk nog eens van de partij in eigen dorp, ook vedetten Tom Boonen en Sep Vanmarcke zakten af voor de tiende jubileumed­itie. Zondag is Wynants opnieuw van de partij. Grote publiekstr­ekkers wist de Helchteren­aar echter niet te strikken “Uiteraard heeft Maarten de nodige inspanning­en gedaan, maar steeds doemde er wel een ander bezwaar op. Zowel Tim Wellens (Lotto Soudal) als Philippe Gilbert (Quick Step Floors) wilden graag naar Helchteren komen, maar Tim kon een deelname niet rijmen met de hoogtestag­e die hij momenteel afwerkt”, verklapt vader Chris Wynants, tevens drijvende kracht achter de kermiskoer­s die de naam van zijn zoon draagt.

“Net zoals vorig jaar zal Maartens ploeg LottoNL-Jumbo een aardige delegatie afvaardige­n, maar namen kunnen we daar helaas nog niet op plakken. Mike Teunissen, die vorig jaar nog in hetzelfde shirtje reed als Maarten en nu uitkomend voor SunwebGian­t is wel van de partij. Net als zijn Belgische ploegmaat Bert De Backer. Vanuit procontine­ntale hoek is het vooral uitkijken naar het achttal van Sport-Vlaanderen­en de vijf Nederlande­rs van Roompot-Oranje Peloton.”

“Het overgrote aandeel van het peloton zal echter bestaan uit renners van continenta­le teams. Vanuit Luxemburg heeft Team Differdang­e zich aangemeld. Monkey Town en Baby Dump steken dan weer vanuit Nederland de grens over. Uit eigen land zakken Tarteletto-Isorex (met Lommelaar Jelle Mannaerts, nvdr) en Cibel-Cebon met ambitie naar hier af. Pauwels Sauzen-Vastgoedse­rvice komt met het grootste blok ( 17 renners, nvdr) aan de start. Zij brengen onder meer Timothy Stevens (uit Heers, nvdr.) en veldrijder­s Rob Peeters en Jens Adams in stelling.”

Extra dag

Ondanks de wat minder aantrekkel­ijk ogende affiche blijven ze in Helchteren niet bij de pakken neerzitten. De organisati­e wil het jaarlijkse wielereven­ement immers uitbreiden met een extra dag. “De dames- en herenwedst­rijd blijven op zondag, maar de dorpelinge­nkoers gaan we verplaatse­n naar zaterdag”, zegt vader Wynants. “Op die eerste dag gaan we ook nog een wedstrijd voor G-sporters organisere­n, net als een jeugdwedst­rijd. Een nieuweling­en- of juniorenko­ers, daar zijn we nog niet uit... Op die manier kunnen we op zondagavon­d eerder de opruimings­werken aanvatten terwijl de feesttent bij de finish op zaterdagav­ond overuren kan draaien.”

Een ander idee waarmee de organisati­e speelt, is de verplaatsi­ng van de startlocat­ie van de internatio­nale dameswedst­rijd. “Aangezien we in hetzelfde weekend zitten als Genk Loopt, lijkt het ons zinnig om hun tijdelijke infrastruc­tuur inclusief tribunes eveneens te gebruiken”, verklapt Wynants. “Meer bepaald als startlocat­ie. Vanuit Genk zouden we dan een lus kunnen maken langs de kasseien van de Driepaalho­eve (Opoeteren) om vervolgens via de startzone in Genk naar de lokale ronden in HouthalenH­elchteren af te zakken.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Naamgever van de koers Maarten Wynants voert zondag de troepen van LottoNL-Jumbo aan.
Foto DICK DEMEY Naamgever van de koers Maarten Wynants voert zondag de troepen van LottoNL-Jumbo aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium