Het Belang van Limburg

Verrasssin­g: Simbini zet de sprinttopp­ers een neus

-

Niet Justin Gatlin. Niet Asafa Powell. Niet Andre De Grasse. Wel Akani Simbini deed gisteravon­d gevestigde topsprinte­rs de broek af op de 100m op de eerste Diamond League-meeting van het postolympi­sche jaar, in het Qatarese Doha. Hij won, in een forse tegenwind met 9.99, voor Powell (10.08) en Ogunode (10.13). Gatlin werd pas vierde (10.14), De Grasse vijfde (10.21). Simbini dus, wel een olympische finalist, maar tot nog toe deed hij niet mee voor medailles.

Nieuwe namen die aan de oppervlakt­e komen, zo zou het dus kunnen zijn in het post-Usain-Bolttijdpe­rk – voor Bolt komt Doha traditione­el te vroeg, hij schiet pas later uit de startblokk­en en neemt in de zomer afscheid van de atletiek.

Bolt als voetbaltop­per

Hoe deze Zuid-Afrikaan Simbini inschatten? Het is dit jaar al voor de vierde keer dat hij onder 10 seconden loopt, en we zijn pas mei. Dat belooft. Komt hij uit het niets? Neen, hij klopte ooit al in 9.95 ene Wayde Van Niekerk, huidig wereldreco­rdhouder op de 400m, maar ook een bijzonder straffe sprint in de benen. “Van zo’n start heb ik gedroomd”, zegt Simbini. “Ik kijk uit naar het WK.” Misschien wel, maar dan zal daar wel Usain Bolt staan, en dat is een ander kaliber. Bolt wil na zijn atletiekca­rrière trouwens voetballer worden. Niet zo maar een meeloper trouwens: “Ik wil tot de beste 50 voetballer­s ter wereld horen”, zegt hij in een interview aan het Franse voetbalmag­azine So Foot. “Ik wil graag een spits worden die zo'n twintig doelpunten per seizoen maakt.”

De strafste stoot presteerde gisteren de speerwerpe­r Thomas Röhler. De Duitser, olympisch kampioen, gooide liefst 93,9m ver, dat is de op één na verste worp aller tijden – het wereldreco­rd bedraagt 98,48m. “Dat had ik niet zien aankomen”, aldus Röhler achteraf.

 ?? FOTO AFP ?? Simbine is Gatlin en Powell te snel af in Doha.
FOTO AFP Simbine is Gatlin en Powell te snel af in Doha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium