Het Belang van Limburg

Afscheid met de titel?

- Ivo KWANTEN

De vrouwen van Hubo Initia Hasselt en handbalclu­b Sint-Truiden beginnen vanavond aan hun play-off-finale. Over een week staat het tweede duel in Sint-Truiden op de affiche. Een eventuele belle gaat ook in Sint-Truiden door. Na deze play-off-finale trekt T1 Johan Smeets een streep onder het hoofdstuk bij de Initia-vrouwen. “Ik heb er vijf mooie jaren gehad”, blikt de Zonhovenaa­r terug. “Vier finales gespeeld, twee Belgische titels gepakt en één keer de beker van België gewonnen”, somt Smeets op. “Een schitteren­d parcours, maar zowel trainer als speelsters zijn aan veranderin­g en vernieuwin­g toe. Het moment om af te sluiten dus en hopelijk gebeurt dit met een derde titel.” Dochter Xynthia Smeets zit straks in Runkst op de eerste rij om haar vader aan te moedigen. “Niet alleen voor papa, maar voor de hele ploeg”, voegt Xynthia er onmiddelli­jk aan toe. “Ik heb nog samen met een paar van die meisjes in Hasselt gespeeld. Maar ik heb dan het handbal ingeruild voor het basketbal.” Xynthia verdedigde dit seizoen de kleuren van Kangoeroes Willebroek, dat in eerste klasse uitkomt. Ze miste de finale van de beker van België op één puntje en was in de finale van play-offs kansloos tegen Castors Braine. “Bij zo'n eerste finale komt wat stress kijken”, voegt Xynthia hier meteen aan toe. “Ik kan me voorstelle­n hoe die jonge meisjes van handbalclu­b Sint-Truiden zich gevoeld hebben bij dat eerste grote optreden in de bekerfinal­e. En dat gaat straks niet anders zijn. Daarom is Initia voor mij de favoriet. Die ploeg heeft al wat finales achter de kiezen en weet hoe ze met de druk in dergelijke wedstrijde­n moeten omgaan.” Sint-Truiden en Hasselt stonden dit seizoen al vijf keer tegenover mekaar. Sint-Truiden won vier keer. “Twee keer nipt”, herinnert Jo Smeets zich. “In de beker van België werden we door de Zuid-Limburgse meisjes overklast. Routiniers Claessens, Marteleur en Leenen, die haar beste seizoen ooit speelt, waren in de wedstrijde­n belangrijk, maar we werden afgemaakt door de Truiense jonkies. Ik heb mijn plan voor de play-off-finale klaar, ik hoop alleen dat mijn speelsters het kunnen uitvoeren. Maar ik heb er een goed gevoel bij. Jatulevice, Pauwels, Bemelmans en Obrusik willen net als ik afscheid nemen met een titel.”

Zetel

Ook voor Johan Smeets is deze play-off-finale voorlopig het laatste optreden in het handbal. “Ik weet niet wat me te wachten staat”, aldus Smeets. “Ik zit veertig jaar in de sport. Ik stond op de shortlist bij de Initia-mannen met het oog op de opvolging van Diethard Huygen, maar de keuze is op Korneel Douven gevallen en verder geen commentaar. Pascal Grossi en Patrick Stegemann hebben onderdak gevonden bij respectiev­elijk NeLo en Houthalen. Verder zijn er geen vacatures in het handbal. Afwachten hoe het Willems onzeker - Bij Initia is het niet zeker dat Charlotte Willems (ziek) zaterdag in actie komt. Erg zuur, want vorig seizoen miste ze ook al de eindstrijd door een blessure.

Versterkin­gen - Omdat Obrusik, Jatulevice, Pauwels en Bemelmans de schoenen aan de haak hangen en Sam en Edel Robyns naar Bocholt vertrekken moet me thuis ‘s avonds in de zetel zal afgaan.” Vrouwtje Ann heeft er alvast geen goed oog op en hoopt dat er voor manlief snel een nieuwe uitdaging klaarligt. Initia op zoek naar versterkin­g. Dat heeft het gevonden bij het Nederlands­e Geleen. Van de Nederlands­e club komen Linda Greven en Bo Limpens (beiden 24 jaar) over.

Runkst - De eerste wedstrijd in deze play-off-finale wordt gespeeld in de sporthal van Runkst en staat onder de leiding van de broers Steenwinck­els.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Vader Johan en dochter Xynthia Smeets.
Foto SERGE MINTEN Vader Johan en dochter Xynthia Smeets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium