Het Belang van Limburg

“Alles van duivenspor­t boeit me”

Tom Aerts herbergt unieke stukken in eigen duivenmuse­um

- David KINDT

“Alles wat met de duivenspor­t te maken heeft boeit me, klein of groot, vergeeld of puntgaaf”. Aan het woord is Tom Aerts (36), de Kempenaar die zondag een inzameldag organiseer­t voor zijn eigen duivenmuse­um in Mol. Aerts is afkomstig uit Mol en woont in Turnhout bij zijn Inge en kinderen Nuna (8) en Brando (7). Het spelen met de duiven gebeurde tot tien jaar geleden samen met vader Julien, een begenadigd fondspeler. “Ik volg nog alles online en pik er enkele vluchten per seizoen uit om ze te zien vallen. Maar zelf spelen, zit er op dit moment niet meer in”, klinkt de spraakwate­rval uit de Kempen. “Kinderen, het gezinsleve­n, werken én mijn collectie duivenspul­letjes. Daar steek ik mijn tijd in.” In het milieu van de duivenspor­t is Tom geen nobele onbekende, integendee­l. Met zijn charismati­sche persoonlij­kheid was hij zelfs één van de pijlers van de Antwerpse Jeugdclub. “Een prima leerschool en onbetaalba­ar voor veel contacten. Maar tijdsgebre­k noopte mij om dit project in goede handen na te laten”, blikt hij terug op een decennium inzet voor de broodnodig­e juniors en starters in de duivenspor­t.

Van keurder tot verzamelaa­r

De verzamelli­efde startte twintig jaar geleden. “Het ging mij niet over het bezitten van oude constateur­s, eerder het verhaal dat erachter schuilging”, duikt Aerts zijn tienerjare­n in. Destijds werden er cursussen ingericht om toestellen te regelen en te keuren. “Zo is de bal aan het rollen gegaan”, toont hij zijn indrukwekk­ende collectie van duivenklok­ken. Op zo’n cursus raakte Aerts geïntrigee­rd door de registrati­etoestelle­n en van medestuden­t Edgard Pauwels kreeg hij zijn eerste stuk. “Ik moest beloven dat ik ze niet liet verstoffen, maar in ere moest houden.” Als een lopend vuurtje ging het bericht rond dat er een jong mannetje duivenspor­tspullen verzamelde. “Binnen de kortste keren had ik een schap vol, de ene al wat unieker dan de andere, maar elk met een verhaal.”

Bezeten

Wat begon met een klok, groeide aan door het verzamelen én catalogere­n van duivenring­en, eigendomsb­ewijzen, boeken, hoklijsten, lidkaarten, … de hele rimram. “Sinds kort bezit ik de volledige Belgische voetringen­collectie - qua jaartallen toch - vanaf 1900 tot nu”, klinkt het trots. Zijn motivatie haalt Aerts uit de vraag waar en hoe de duivenspor­t is ontstaan. “Daarvoor maak ik met plezier enkele uurtjes per week tijd vrij om ‘ons’ erfgoed te bewaren”, zegt hij, terwijl hij wijst naar een oermodel constateur op zijn werktafel.

Collectied­ag

Nu zondag organiseer­t Tom samen met de erfgoedcel een collectied­ag. “In eerste instantie een warme oproep om items van de lokale duivenspor­tgeschiede­nis uit Mol vast te leggen door middel van scans en foto’s te maken. Anderzijds een oproep aan de duivenmelk­ers of nazaten om eens op

ATLETIEK zolder of in oude laatjes te snuffelen of er misschien een verborgen duivenscha­t schuilt. Het zou doodzonde zijn, mochten er unieke stukken voorgoed verloren gaan. Deze items horen thuis in een museum.” En als het even kan, dan in Tom’s museum.

PRAKTISCH

Zondag collectied­ag van 13 uur tot 16 uur, Duivenloka­al De Vlugge Vlieger, Borgerhout­sendijk 68 in Mol. Gezocht: oude foto’s, documenten, trofeeën, constateur­s, uitslagen, duivenring­en, mailen kan naar: aerts.tom@telenet.be

 ?? FOTO DAKI ?? Tom Aerts bij enkele van zijn vele authentiek­e duivenobje­cten.
FOTO DAKI Tom Aerts bij enkele van zijn vele authentiek­e duivenobje­cten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium