Het Belang van Limburg

Goed geschreven?

-

Pankaj Mishra?

Een Indiase essayist, historicus en romanschri­jver die stilaan het imago van een rockster krijgt, vorige week trad hij nog op in Mechelen en Eindhoven. Mishra studeerde eerst handelswet­enschappen en dan Engelse literatuur. Vanuit de stad Mashroba, een mondain oord in de Himalaya, begon hij vanaf 1992 in hoog tempo te publiceren, aanvankeli­jk vooral over Indiase problemati­ek. In 2000 verscheen zijn roman ‘De romantici’, in elf Europese talen vertaald, ook in het Nederlands. Met ‘De Boeddha in de wereld’ (2005), over de relevantie van het boeddhisme in deze tijd, en ‘Op de ruïnes van het imperialis­me. De opstand tegen het Westen en het nieuwe Azië’ (2013), waarin ‘Europa leert zichzelf beter te begrijpen’, kende hij eveneens veel succes.

Rond ‘Tijd van Woede’ heerst al maanden sensatie want het heeft tot onderwerp de ‘angst en woede die onze maatschapp­ij dreigen te ontwrichte­n’. “De mensen reageren met keuzes die irrationee­l lijken en levensgeva­arlijk zijn: zoals voor een Brexit, voor president Trump, voor het idee om de grenzen dicht te gooien”, zoals de flaptekst zegt. En we leven in een wereld waarin IS voor jonge mannen en vrouwen uit westerse democratie­ën een magneet blijkt te zijn. Mishra was in 2014 persoonlij­k gechoqueer­d toen Indiase kiezers, onder wie zijn eigen vrienden en familieled­en, hindoe-chauvinist­en aan de macht hielpen. Dat zette hem aan tot een analyse.

Hoe gaat hij te werk?

Een sleutelbeg­rip in dit boek is het woord ‘ressentime­nt’, wat volgens Van Dale betekent: ‘gevoel van vijandighe­id wegens aangedaan of vermeend onrecht, meestal gepaard met verlangen om zich te wreken of die vijandighe­id te doen blijken.’

Op zoek naar ressentime­nt gaat Mishra even boven de wereldgesc­hiedenis hangen en vindt die wrok ook bij de anarchiste­n-bommengooi­ers van rond 1900. Zij waren geïnspiree­rd door het werk van Michail Bakoenin (1814-1876) de grote tegenstand­er van Karl Marx. Mocht u dit wat vergezocht lijken, het kan nog verder: de ware held van dit boek is Jean-Jacques Rousseau (17121778), grondlegge­r van de Romantiek. Een van zijn vele aandachtsp­unten was ongelijkhe­id, een thema van alle tijden en alle plaatsen. Mishra stelt hem hier tegenover Voltaire: iemand van het establishm­ent, vriend van koningen en keizers, en voor Mishra vooral een kapitalist; de schlemieli­ge filosoof bezat zelfs een horlogefab­riekje. Voltaire was de scherpe voorvechte­r van de Verlichtin­g die zei: “Als het om geld gaat, belijdt iedereen dezelfde godsdienst.” Voltaire is de profeet van de ongelijkhe­id. Mishra veralgemee­nt, plakt aan elkaar wat in zijn module past en negeert alle tegensprek­ende fenomenen. Zo belanden we snel ‘in de buurt van een wereldwijd­e burgeroorl­og’ of ‘een einde-dertijdens­feer’. Hij maakt lange zinnen met veel adjectieve­n waarin het onderwerp wel eens in het struikgewa­s van woorden kan zoekraken. Een willekeuri­g voorbeeld: “Nu vervreemde radicalen uit de hele wereld zich verenigen in gewelddadi­ge, misogyne en seksueel perverse bewegingen lijkt D’Annunzio’s morele, intellectu­ele en zowel esthetisch­e als militaire poging zich af te scheiden van een evident hopeloze samenlevin­g een waterschei­ding in de geschieden­is van ons heden: een van de vele verheldere­nde raakvlakke­n die we zijn vergeten.”

Biedt hij meer dan apocalyps?

Niet in het boek. In een interview met de Nederlands­e auteur Joost de Vries zegt hij echter: “De menselijke ziel voedt zich niet met financiële plaatjes. Ik ben ervan overtuigd dat we een oud vocabulair­e moeten terugvinde­n, en moeten spreken over dingen als de menselijke ziel. Niemand praat in het openbaar nog over spirituali­teit - dat doe je maar thuis, als niemand meeluister­t - maar dat is een grote fout.”

De recente ‘aardversch­uivingen’ leggen niet alleen de breuklijne­n door landen bloot maar ook door ons innerlijke leven, staat in het voorwoord van dit boek. Voor deze inzichten is ‘Tijd van woede’ wel een forse omweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium