Het Belang van Limburg

Politie waarschuwt baasjes voor gevaarlijk gif in omgeving kanaal

Echtpaar kon twee hondjes op het nippertje redden

- Phillip PERGENS

De politie Maasland roept eigenaars van huisdieren, en dan vooral van honden, op om extra waakzaam te zijn in de kanaalzone. In Neeroetere­n werd al aangifte gedaan van twee vergiftigd­e terriërs. “Tien minuten na de wandeling ging het van kwaad naar erger met onze hondjes”, vertellen Guido Franssen en Ingrid Vanden Bossche. “Gelukkig zullen ze het halen.”

Onze hondjes begonnen na de wandeling te trillen en verloren elke coördinati­e. Het was duidelijk dat het totaal fout ging

Altijd trekken Guido Franssen en zijn vrouw Ingrid Vanden Bossche met hun honden naar de weides en het jaagpad aan het kanaal. Tussen de brug van de Kanaalstra­at en die van de Spreeuwers­traat op grondgebie­d van Waterloos kan je in alle rust een wandeling maken. “Terwijl je er ook een goed zicht op je huisdieren hebt”, vertellen ze allebei.

Dus trokken ze donderdagn­amiddag opnieuw naar de omgeving van de windmolens, samen met hun twee Parson Russel-terriërs Kallie en Jess. “Ze liepen nooit verder dan tien meter van ons af. Voor hen is het genieten. Ze kunnen rennen en natuurlijk snuffelen

Guido FRANSSEN en Ingrid VANDEN BOSSCHE

Hondeneige­naars ze volop. Maar in de berm moet iets gelegen hebben waarvan ze hebben gegeten. Iets verschrikk­elijk slecht voor hen, merkten we meteen toen we thuis kwamen.” Hun geliefde huisdieren gingen hun bench in tot ze vreemde geluiden hoorden. “Tien minuten na de wandeling ging het van kwaad naar erger met onze hondjes. Ze begonnen te trillen en verloren elke coördinati­e. Het was duidelijk dat het totaal fout ging en we reden meteen naar onze dierenarts.”

Temic

Daar kregen de hondjes eerst een braakpille­tje en de inhoud van hun maag werd geanalysee­rd. “Onze dierenarts trof stukjes kip en zalm aan die wij hen niet hadden gegeven. Er werd gezocht op sporen van mogelijk gif en dat werd gevonden. Het ging om substantie­s van een schadelijk­e stof die vroeger gebruikt werd in pesticide: Temic. Dat product werd jaren geleden al uit de handel gehaald na een Europees verbod.” De hondjes van Guido en Ingrid kregen spierontsp­anners en moesten aan een infuus gelegd worden. Vrijdagmid­dag kregen ze na bang afwachten eindelijk goed nieuws te horen.

“Jess en Kallie zullen het overleven. Toch was niet alles positief. Jess is enkele weken drachtig en voor de vruchtjes is er een groot risico op sterfte. Dat is heel jammer, want we fokken maximaal twee keer per jaar en de toekomstig­e baasjes zullen dus moeten wachten”, zegt het koppel. Intussen raakte bekend dat er nog minstens twee honden zijn die in hetzelfde gebied een vergiftigi­ng hebben opgelopen. De politie roept iedereen op om honden aangelijnd te houden en waakzaam te zijn.

 ?? FOTO PPN ?? Buiten de twee terriërs van Guido Franssen en Ingrid Vanden Bossche zouden nog minstens twee honden vergiftigd zijn.
FOTO PPN Buiten de twee terriërs van Guido Franssen en Ingrid Vanden Bossche zouden nog minstens twee honden vergiftigd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium