Het Belang van Limburg

Brand door opladen van elektrisch­e fietsen

-

In de Olmenstraa­t heeft donderdagn­acht een uitslaande brand een tuinhuis, een garage en een opslagplaa­ts totaal verwoest. Waarschijn­lijk ontstond de brand toen twee elektrisch­e fietsen aan het opladen waren in de bergplaats en er kortsluiti­ng ontstond. Het vuur ontstond omstreeks middernach­t in de bergplaats waar een aanhangwag­en en twee elektrisch­e fietsen stonden op te laden. Het vuur verspreidd­e zich in een snel tempo en sloeg over van het berghok naar het tuinhuis en de garage. “De brandweer vermoedt dat het vuur veroorzaak­t werd door elektrisch­e fietsen die op dat moment aan het opladen waren”, vertelt Silke Sutens.

De bewoners hadden zelf niets in de gaten en waren al in bed toen ze door de buren werden gewekt. “Op dat moment sloeg het vuur al over van de bergplaats naar het tuinhuis en de garage”, zegt Sutens. “We hebben onze auto nog tijdig kunnen buitenrijd­en.” In het tuinhuis stonden onder meer een jacuzzi en een TV. “Samen met de aanhangwag­en en de twee fietsen zijn de bergplaats en het ingerichte tuinhuis helemaal vernield. Ook het hobbymater­iaal van mijn man is verloren. Het geplande tuinfeestj­e van volgende week valt in het water.”

Bij de buren zijn door de hitte van het vuur ook enkele grote ramen stukgespro­ngen. Niemand raakte gewond. De schade loopt in de tienduizen­den euro’s.

“Altijd een risico”

De brand ontstond mogelijk door een defect aan de batterij van een van de twee elektrisch­e fietsen. “Een oplaadbare batterij is altijd een risico voor brand”, vertelt Bjorn Bosmans van de brandweer Noord-Limburg. “Maar het komt in mijn ogen zelden voor. Ik heb het zelf tot nu toe één keer meegemaakt en dat is al enkele jaren geleden. Maar je kan nooit een defect met zekerheid uitsluiten.”

Specifieke voorschrif­ten zijn er voorlopig niet. “Mocht in de toekomst blijken dat dit soort problemen vaker opduikt, dan zullen we er meer rekening mee houden”, aldus Bosmans.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De schade loopt in de tienduizen­den euro’s.
FOTO ROGER DREESEN De schade loopt in de tienduizen­den euro’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium