Het Belang van Limburg

Topchef Kobe Desramault­s opent bakkerij in Bokrijk

-

Vanaf 25 juni opent sterrenche­f Kobe Desramault­s zijn eigen bakkerij in het openluchtm­useum van Bokrijk. Hij toont hier niet alleen op zijn eigenwijze manier hoe je gezond en lekker brood maakt, maar verkoopt het meteen ook in een nieuwe superette. Dit project is het eerste grote startschot van Bokrijk Brandmerkt (BKRK) waarmee het domein zich in Vlaanderen op de kaart wil zetten als modern, hip en de moeite waard. Met In De Wulf had hij op 25 jaar als een van de jongste chefs ooit zijn eigen sterrenres­taurant in het West-Vlaamse Dranouter, maar Kobe Desramault­s (36) wou meer en beter. En dat doet hij onder meer met ‘De superette’, een ambachteli­jke bakkerij waar de oorsprong van brood centraal staat. In Gent had hij al zo’n superette, vanaf juni gaat de topchef uit Po- peringe ook zijn ding doen in het openluchtm­useum van Bokrijk. “Het wordt een broodateli­er dat de ambacht van broodbakke­n op traditione­le wijze centraal stelt. Met een grote houtoven middenin de gerenoveer­de schuur, zo ingericht dat bezoekers het hele bakproces kunnen volgen. Wij bakken brood zoals ze het vroeger deden: met meel en bloem van graan uit lokale teelt, zuurdesem, zout en water.”

Oubollig

“Dit project bekijkt vakmanscha­p op een eigentijds­e manier”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens. Met Bokrijk Brandmerkt willen ze laten zien dat oude ambachten best boeiend kunnen zijn (en zeker nog volop worden toegepast). “We willen af van dat oubollige imago van Bokrijk dat in Vlaanderen nog leeft. Hier gebeuren heel vooruitstr­evende dingen.” De bakkerij krijgt vaste stek in de Kilbershoe­ve. “Daarvoor is ernaast een monumentaa­l ovengebouw opgetrokke­n. In een eigentijds­e architectu­ur, maar met traditione­le materialen als stro en vakwerk met hout en leem. Dit is de nieuwe weg die het museum inslaat”, benadrukke­n gedeputeer­de Philtjens en directeur Liesbeth Kees van Bokrijk.

“Als er iets is dat mijn reis van broodliefh­ebber tot ambachteli­jke bakker - van Wisconsin tot Bokrijk - me geleerd heeft, is het dat brood mensen en mogelijkhe­den samenbreng­t op de meest onwaarschi­jnlijke manieren”, stelt de Amerikaans­e bakker Sarah Lemke, die vooral de ovens zal bemannen.

Foodtrucks

Op 25 juni openen de deuren van de nieuwe bakkerij. Het speciale zuurdesemb­rood, gemaakt met allemaal ingrediënt­en uit de omgeving, wordt vanaf dan verkocht in het museum. Het is ook de bedoeling om in Limburg rond te trekken met foodtrucks om Bokrijks Brood op de markten aan de man te brengen.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Kobe Desramault­s.
FOTO MARC HERREMANS Kobe Desramault­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium