Het Belang van Limburg

Veel nieuwe plannen voor Demerstran­d

Onder meer voetganger­sbrug over Demer en voetbalfus­ie

- Dirk JACOBS

Het zijn drukke dagen op het Diepenbeek­se Demerstran­d, waar de bouw van een nieuw gedeelte voor het sportcompl­ex volop bezig is: een sportzaal van meer dan 100 meter lang die tegen het jaareinde klaar moet zijn. En er zijn al nieuwe plannen. “We willen van het Demerstran­d een plaats maken voor sporters, maar ook voor iedereen die wat wil wandelen of naar de speeltuin wil met de kleinkinde­ren. Ook voor een koffie met een pannenkoek moet je er terecht kunnen”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR). De bouw van de sporthal is vandaag al het verst gevorderd. “De oude douches zijn afgebroken, de nieuwbouw is gestart”, zegt Patrick Hermans. “Maar we willen verder gaan en daarom denken we in verschille­nde richtingen.” Sommige plannen komen er heel snel, voor andere moet nog een politiek akkoord gevonden worden of moeten de twee Diepenbeek­se voetbalplo­eg volmondig ‘ja’ zeggen tegen een fusie. We zetten alles op een rijtje:

Skatepark

“We hebben al een aantal toestellen, maar we zien dat de uitdaging voor jongeren niet groot genoeg is. En dus trekken ze naar andere plekken. Samen met onze jeugddiens­t hebben we beslist om 20.000 euro uit te trekken voor de aankoop van nieuwe toestellen.”

Visvijver

“De bestaande plas in het midden van het domein wordt weinig gebruikt. We willen die opwaardere­n door er een visvijver van te maken voor mensen die sporadisch een lijntje uitgooien. We zouden hier bijvoorbee­ld, zoals in Kuringen, een ‘Start to Fish’ kunnen organisere­n, waarbij ervaren vissers jongeren de kneepjes van het vak leren. Zonder onze prachtig visvijver concurrent­ie aan te doen, denken we dat dit zeker voor extra beleving kan zorgen. We hebben dit al doorgespro­ken met onze sportraad, die een positief advies formuleerd­e.”

Speelbos

“Natuurpunt probeert nog tegen augustus een speelbos voor kinderen te integreren in ons geboortebo­s, aan de overzijde van de Demer. Ze gaan daar allerlei natuurlijk­e speeltuige­n plaatsen, gemaakt van restanten van bomen. Dit initiatief is helemaal rond.”

Fusie in nieuw stadion

“We voeren verkennend­e gesprekken met de twee voetbalplo­egen in Diepenbeek om te fuseren tot één grote ploeg. Samen tellen die 350 jeugdspele­rs en volgens berekening­en hebben ze daarvoor twee kunstgrasv­elden nodig, naast het bestaande voetbalvel­d langs de atletiekpi­ste. En dus bekijken we nu of we ruim 1 miljoen euro kunnen vrijmaken hiervoor en voor een gebouw met kleedkamer­s, cafetaria en terras.”

Finse piste en mountainbi­ke

“Dit hangt nauw samen met het voetbalver­haal. Als de twee nieuwe voetbalvel­den er komen, dan kunnen we de huidige Finse piste uitbreiden tot ruim anderhalve kilometer. Tegelijk broeden we ook op het idee om vanaf het Demerstran­d een Diepenbeek­se link te maken met het mountainbi­kenetwerk.”

Wandelbrug

“Wat ook vast staat is dat er een bijkomende brug voor wandelaars over de Demer zal komen die vertrekt vanaf het Demerstran­d. Op die manier willen we echt de zuidelijke poort naar De Wijers worden. Bovendien hebben we op deze plek ook net het knooppunt 100 van het fietsroute­netwerk, iets waar we beter mee willen gaan uitpakken.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De nieuwe sportzaal moet tegen eind dit jaar gebruikskl­aar zijn.
FOTO JEFFREY GAENS De nieuwe sportzaal moet tegen eind dit jaar gebruikskl­aar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium