Het Belang van Limburg

Kermiskram­ers bezorgd om toekomst op Laagdorp

- Raf VANMECHELE­N

De standhoude­rs van de kermis in Alken vrezen dat er na de heraanleg van het Laagdorp onvoldoend­e plaats zal zijn. Volgens schepen Vanhex is er geen vuiltje aan de lucht. Vrijdagavo­nd ging de verplaatst­e kermis in de Koutermans­traat van start. Marino Renquin, voorzitter van Kermisbond Limburg, maakt zich zorgen. “Onze leden draaien al heel wat minder omzet dan vroeger en nu zitten we ook nog opgescheep­t met een gebrekkige communicat­ie rond de verplaatst­e kermis door de werken op het Laagdorp. Eerst was zelfs gezegd dat er dit jaar geen kermis zou komen. Nu gaan we toch van start met vijftien attracties en enkele eetkramen in de Koutermans­traat, maar ik heb het gevoel dat veel mensen dat niet weten.”

Volgens burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) is de communicat­ie wel goed verlopen. “We hebben nooit gezegd er geen kermis kwam, enkel de locatie werd onderzocht. Het is op vraag van de kramers dat we naar de Koutermans­traat verhuizen. We hebben er ook een heel item aan gewijd in ons gemeentema­gazine.”

Zorgen om bomen

Oppositier­aadslid Frank Deloffer (CD&V) sprak tijdens de voorbije gemeentera­ad zijn bezorgdhei­d nog uit over het nieuwe Laagdorp. “Foorkramer­s vrezen dat er onvoldoend­e plaats zal zijn om alles te zetten”, zei hij.

Schepen André Vanhex (Open Vld) suste. “Er komen dan wel bomen en bredere voetpaden op het plein, maar er is rekening gehouden met een volwaardig­e kermis. De kramers worden bij het overleg betrokken.” Marino Renquin: “In de oude plannen van de vorige meerderhei­d was er sprake van zes bomen. Nu worden het er al tien. Ik heb het gevoel dat het bestuur de groei van bomen onderschat. Binnen een aantal jaar staan de auto’s in Bokrijk en de bomen in de centra. Men moet ook rekening houden met onze belangen en met de kermistrad­ities.”

De kermis begon vrijdagavo­nd met vijftien kramen, attracties en vuurwerk. In de feesttent zijn er het hele weekend optredens en activiteit­en gepland. Zondag is er ook nog een avondmarkt.

 ?? Foto VRS ?? Het Laagdorp wordt heringeric­ht en de foorkramer­s vrezen voor hun standplaat­sen.
Foto VRS Het Laagdorp wordt heringeric­ht en de foorkramer­s vrezen voor hun standplaat­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium