Het Belang van Limburg

“Tot dertig variaties op één Bruegel”

Cartoonist­en uit 55 landen leven zich uit in Peer

- Geert VAN BAELEN

In het kader van de festivitei­ten rond de 650ste verjaardag van de stad Peer opent zondag een cartoonfes­tival de deuren. Een jury met onze huistekena­ar Perenaar Kurt 'Klier' Valkeneers aan het roer, mocht maar liefst 573 cartoons uit 55 landen ontvangen. Ze gingen aan de slag met als uitgangspu­nt ‘Hoe zou Pieter Bruegel de Oude vandaag de wereld schilderen?’. “Sommige Chinese cartoons waren te onbegrijpe­lijk om te tonen”, lacht Valkeniers. Een riante exporuimte werd gevonden in de leegstaand­e gebouwen van de Blauwe Kiel aan de Markt in Peer. “De opdracht was om je eens in te beelden hoe Pieter Bruegel de moderne wereld zou ervaren, hoe zouden zijn schilderij­en er vandaag uitzien.” Maar liefst 260 cartoonist­en uit 55 landen werden hierdoor geïnspiree­rd en stuurden in totaal 573 tekeningen naar Peer. Om het kaf van het koren te scheiden trommelde Valkeneers een zevenkoppi­ge jury op met vakbroeder­s zoals Quirit, Canary Pete en Erwin Vanmol. “Uiteindeli­jk hebben we de beste 150 cartoons geselectee­rd. Telkens vroegen we ons af of het grappig en origineel genoeg was. Persoonlij­k vind ik het niet erg dat een cartoon rotslecht getekend is, zolang de grap dan wel krachtig genoeg is. Natuurlijk krijg je ook heel veel van hetzelfde binnen. Zo kregen we meer dan 30 variaties op het bekende schilderij ‘Parabel van de blinden’. Geen probleem, uiteindeli­jk waren er 20 goed genoeg om tentoon te stellen. Maar je merkt dat het werk van Bruegel wereldwijd bekend is.”

Trump

Heel wat cartoonist­en weten zelfs de Amerikaans­e president in het universum van de schilder te smokkelen, zo wordt de ‘Toren van Babel’ heringeric­ht naar de Trump Tower. “Geen enkel moment hebben we de aandrang gevoeld om een tekening te censureren. Dit thema levert ook niet meteen spotprente­n op van de profeet Mohammed, dat scheelt”, lacht de juryvoorzi­tter. “Wel hebben we heel wat onbegrijpe­lijke tekeningen binnen gekregen, vooral uit China. Alsof ze zich daar niets aantrekken van het thema en opsturen wat boven in de schuif ligt.” Cultuursch­epen Lutgarde Ceyssens is alvast trots op hoe de zaken zijn uitgedraai­d. “Wie de schilderij­en van Bruegel goed bekijkt, ziet vaak in de voor- of achtergron­d vreemde figuren die dicht bij de karikatuur liggen. Eigenlijk sluiten veel cartoons mooi aan bij de vertrouwde stijl.”

Welke cartoonist met de hoofdprijs van 700 euro aan de haal gaat, wordt dit weekend onthuld. De drie genomineer­den zijn Slawowir Makal uit Polen, Nikola Hendrickx uit België en Sergey Sichenko uit Israël.

Xvan 7 mei tot en 31 juli, gratis, op dinsdag en zondag van 14 tot 17 uur en op donderdag van 14 tot 20 uur. Groepsbezo­eken zijn ook op andere momenten mogelijk. 011/61.16.02 of toerisme@peer.be.

 ?? Foto GVB ?? “Geen enkel moment hebben we aan censuur gedacht. Dit thema levert ook niet meteen spotprente­n van de profeet Mohammed op, dat scheelt”, lacht Kurt Valkeniers.
Foto GVB “Geen enkel moment hebben we aan censuur gedacht. Dit thema levert ook niet meteen spotprente­n van de profeet Mohammed op, dat scheelt”, lacht Kurt Valkeniers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium