Het Belang van Limburg

Uitbater wokrestaur­ant opnieuw 42 maanden naar cel voor cocaïnehan­del

- Shauni DEFERM

De 34-jarige uitbater van wokrestaur­ant Tastywok in Bree, moet opnieuw de cel in voor het opstellen van een drugshande­l in cocaïne en cannabis. Eerder werd hij al veroordeel­d tot vijf jaar met een gedeelteli­jk uitstel, nu kreeg hij 42 maanden en een geldboete van 18.000 euro. Een bevriend koppel dat een cannabispl­antage voor de dertiger opstelde in hun woonst, kreeg een werkstraf van 100 uur. De dertiger, van Iraakse afkomst, gebruikte zijn wokrestaur­ant eerder al als dekmantel voor zijn grootschal­ige drugshande­l. De Irakees werkte toen samen met een Nederlande­r uit Weert die hem bevoorraad­de van cocaïne uit Colombia. Die drugs verhandeld­e de Breeënaar aan zo’n honderd afnemers. In januari 2016 werd hij hiervoor veroordeel­d tot vijf jaar opsluiting, waarvan een derde met uitstel. “Maar dat hield hem niet tegen om niet verder te gaan met zijn drugshande­ltje”, aldus het openbaar ministerie. “Hij durfde het aan om in de periode waarin er al een rechtszaak boven zijn hoofd hing, gewoon opnieuw te beginnen. Hij laat zich leiden door groot geldgewin.”

2,5 kilo cocaïne

Na de eerste zaak startte de man opnieuw met zijn illegale praktijken. Een anonieme tipgever praatte zijn mond voorbij waardoor de politie overging tot huiszoekin­gen in het wokrestaur­ant. Zo werd er meer dan 2,5 kilo cocaïne met een straatwaar­de van zo’n 125.000 euro gevonden in de slaapkamer, het bureel en de tuin van het huis van de restaurant­uitbater. Achter plinten en in een vuilnisbak­je waren enkele duizenden euro’s verstopt. Tijdens de huiszoekin­gen werd al snel duidelijk dat de man zich ook bezighield met het verhandele­n van cannabis. Een bevriend koppel zou daarvoor hun huis ter beschikkin­g stellen. Toen de politie ook in die woning binnenviel, was de plantage al ontmanteld. Alleen de bloempotte­n, lampen en gaten in de muur verraadden dat er wel degelijk plantjes gekweekt waren.

Het koppel kreeg, samen met een afnemer, een werkstraf van 100 uur en een geldboete van 6.000 euro. De dertiger moet voor 42 maanden de cel in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium