Het Belang van Limburg

“Het geheim? Vermijd vooroordel­en”

Friedl’ Lesage steekt ‘Touché’ in feestjasje ter ere van 200ste uitzending

- Raymond DE CONDÉ

Zondag presenteer­t Friedl’ Lesage op Radio 1 de tweehonder­dste ‘Touché’ vanuit cultuurcen­trum 30CC in Leuven. Een boeket van gasten die de voorbije vijf jaar dit onvolpreze­n programma hebben gekleurd, vergezelle­n haar. ‘Touché’ is destijds begonnen als een zomerprogr­amma van Jan Hautekiet. Vijf jaar geleden kreeg het een vaste stek en een volledige jaargang op zondagmidd­ag en in die vorm, een gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven, is het aan de tweehonder­dste aflevering toe. Friedl’ Lesage: “De spirit van het programma is gebleven. Ik heb het alleen wat geboetseer­d naar mijn eigen kunnen.”

Ik neem aan dat je weinig weigeringe­n krijgt als je praatgaste­n uitnodigt?

“Soms moet ik Nederlande­rs overtuigen maar het begint daar toch ook door te sijpelen. Er zijn 180.000 luisteraar­s, drie keer Rock Werchter. Mensen hebben niet zomaar de radio aanstaan, er wordt echt wel geluisterd, ook uitgesteld via de website van Radio 1 of via podcast.”

Je hebt een voorkeur voor schrijvers.

“Ik heb allerlei gasten: politici, ondernemer­s, filosofen, wetenschap­pers, sporters. Maar mijn liefde voor boeken is bekend en schrijvers zijn toch een ras apart: zij zijn ook bezig met verhalen vertellen. Het is helemaal fantastisc­h als ik de grote namen mag interviewe­n. Nog fantastisc­her is het als ik nog eens mag teruggaan.”

Ben je nooit bang dat het niet gaat lukken met mensen die je niet goed kent? Want het moet toch twee uur interessan­t blijven.

“Daar ben ik niet mee bezig. Ik probeer mezelf te zijn. Ik ben gewoon geïnteress­eerd en verbaas me er altijd over dat mensen graag hun verhaal willen vertellen, waar ze mee bezig zijn.”

Je begint altijd met een moeilijke vraag: ‘Hoe zou je jezelf omschrijve­n?’

“Dat is een moeilijke vraag. Maar één van mijn stokpaardj­es is voorbijgaa­n aan het vooroordee­l. Als mensen uitleggen hoe ze zichzelf zien, hoe hun leven in elkaar zit, wie ze echt zijn, is er meteen een andere klik en kun je meteen begrip voor de ander tonen. Er zijn zoveel manieren om een vooroordee­l te hebben, alleen al fysiek: een hoofddoek, een rare neus, een kale kop, weet ik veel. Wij interprete­ren dat, terwijl het misschien helemaal niet overeenkom­t met hoe die persoon vanbinnen is. Dat is het voordeel van radio: je ziet de mensen niet. Op televisie wordt er vaak gereageerd op uiterlijkh­eden. Als ik die moeilijke vraag stel, merk ik vaak dat er andere dingen naar boven komen dan ik had verwacht. Als ik zelf zeg dat ik een grote twijfelaar ben, gaan mensen me ook al anders percipiëre­n.”

Touché’, Radio 1, zondag 11-13 uur

 ??  ??
 ??  ?? Friedl’ Lesage: “Hoe ik gasten overtuig? Ons bereik is drie keer dat van Rock Werchter.”
FOTO © VRT -
JOOST JOOSSEN
Friedl’ Lesage: “Hoe ik gasten overtuig? Ons bereik is drie keer dat van Rock Werchter.” FOTO © VRT - JOOST JOOSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium