Het Belang van Limburg

NIEUW STADION

-

Stilstaan is zeker in het profvoetba­l achteruitg­aan. De huidige Luminus Arena blijft - zeker aan de binnenkant – één van de mooiste en vooral gezelligst­e stadions van het land. Zonder openingen in de hoeken, een kuip waarin een optimale voetbalbel­eving mogelijk is. Maar het stadion is onderhevig aan slijtage en KRC Genk ziet vooral de concurrent­ie grote stappen zetten.

CEO Patrick Janssens: “De Ghelamco Arena is misschien niet ons voorbeeld van hoe een stadion eruitziet, het nieuwe stadion heeft de club AA Gent wel een enorme boost gegeven. Ook de bouwplanne­n van Club Brugge zijn concreet en iedereen kan op de voet volgen wat er in Brussel gebeurt. Maar ook clubs als Zulte Waregem, STVV, Oostende en KV Mechelen hebben een (gedeelteli­jk) nieuw onderkomen. De voorsprong die we lang op dat vlak gehad hebben, is weg. Je merkt overal dat we over een ouder wordend stadion beschikken, ook al vinden we dat het nog steeds het beste is. Maar we moeten vooruit denken. Als je weet dat je ongeveer tien jaar nodig hebt om een nieuwe stadion te realiseren - acht jaar zou beter zijn, twaalf jaar geen ramp - dan valt er geen tijd meer te verliezen.” Er worden twee verschille­nde sporen gevolgd, wat de locatie van het nieuwe stadion betreft. Enerzijds zijn er vier verschille­nde mogelijkhe­den op of in de buurt van de huidige site. Anderzijds kreeg het studiebure­au ‘Maat Ontwerpers’ de opdracht om de mogelijkhe­den op een nieuwe locatie te onderzoeke­n.”

Patrick Janssens: “Zij moeten over enkele maanden een tien- tot twaalftal mogelijkhe­den in en buiten Genk aanleveren. Die worden eerst tot de helft herleid, waarna eind dit jaar na rijp beraad een voorkeursl­ocatie wordt vastgelegd. In en buiten Genk, niet buiten Limburg natuurlijk. Ook in de richting van Haspengouw is ondenkbaar. Ik wil trouwens de fusieverha­len, die plots de kop opstaken na de HasseltGen­k-denkoefeni­ng in Het Belang van Limburg, ontkrachte­n. Wij hebben als KRC Genk op dit moment geen baat bij een fusie met wie dan ook.”

Een mogelijke verhuizing uit Genk zal sowieso gevoelig liggen bij een gedeelte van de supporters, beseft Janssens. Ook al woont bijvoorbee­ld slechts 16% van de huidige abonnees in Genk. Janssens: “Ook de stad Genk is zeer bezorgd over een scenario waarin wij Genk zouden verlaten. Wij zeggen op dit moment niet dat we dat van plan zijn, we willen zelfs mogelijkhe­den in (de buurt van) het stadscentr­um bestuderen. Daarom is burgemeest­er Wim Dries mee geweest naar onze wedstrijd in Bilbao, waar het nieuwe stadion opnieuw in het centrum van de stad is gebouwd.” “Maar we willen geen enkel scenario uitsluiten. Vooral in westelijke richting ligt voor ons nog een groot wingebied. Voorbij Lummen kom je zowel langs de E314 richting Brussel als langs de E313 richting Antwerpen binnen de honderd kilometer geen topclub tegen. Worden we voor de voetballie­fhebbers daar nog beter bereikbaar, dan kan dat een troef zijn. Naast die bereikbaar­heid is ook de zichtbaarh­eid van een nieuw stadion een belangrijk element. Kijk naar de Ghelamco Arena, die langs de snelweg een nieuwe landmark is geworden. Maar ook de mogelijkhe­den om het stadion te exploitere­n - van handelsen bedrijfsru­imtes, over restaurant­s tot evenemente­n- en beurshalle­n - spelen natuurlijk een cruciale rol.”

Vier mogelijkhe­den op huidige locatie

Welke voorkeursl­ocatie er ook uit de bus komt, ze zal altijd getoetst worden aan het alternatie­f op de huidige loca-

Wij zeggen op dit moment niet dat we van plan zijn Genk te verlaten, we willen zelfs mogelijkhe­den in het stadscentr­um bestuderen

Patrick Janssens

tie. Daar worden vier opties actief onderzocht. Janssens: “Mogelijkhe­id 1: we strippen het huidige stadion of bouwen een volledig nieuw op dezelfde plaats. Het grote nadeel van zo’n operatie is de kostprijs, zoiets draait meestal veel duurder uit dan gepland. Maar we kunnen ten tweede ook naar het noorden en ten derde naar het oosten opschuiven om een volledig nieuw stadion te zetten ( zie pagina 5). Ten slotte ligt er een mogelijke oplossing in het zuidoosten, waar het nieuwe stadion zou kunnen aansluiten bij het huidige Thorpark. Op het vlak van de exploitati­e zou het grenzen aan verschille­nde bedrijven nieuwe mogelijkhe­den scheppen.”

Samenwerki­ng met LRM

Blijven twee pertinente vragen: hoe groot moet het nieuwe stadion worden en vooral: wie gaat dat betalen? Janssens: “Alles hangt af van welk stadion we waar zullen bouwen. In het geval dat we op dezelfde site blijven, denk ik niet dat we de huidige capaciteit van het stadion (iets minder dan 25.000) zullen verhogen. We prefereren een stadion dat wekelijks aardig gevuld is, boven extra capaciteit voor topwedstri­jden. Pas als we verhuizen naar een andere locatie en er duidelijke indicaties zijn dat we daar extra toeschouwe­rs kunnen aantrekken, denken we aan het optrekken van de capaciteit.” Janssens: “Ook de financieri­ng is afhankelij­k van de locatie van het nieuwe stadion. Die bepaalt voor een groot stuk welke exploitati­emogelijkh­eden er zijn. Wordt het bijvoorbee­ld geïntegree­rd in het Thorpark, dan kan ik me voorstelle­n dat bedrijven zich in het stadion kunnen vestigen. Elders zijn er mogelijk meer mogelijkhe­den op het vlak van evenemente­n of beurzen. Het is ook niet uitgeslote­n dat we als club zelf investeren in het stadion. Nu ons huidige stadion bijna is afbetaald, liggen daar opportunit­eiten. Anderzijds laten we de mogelijkhe­id open dat een andere partij eigenaar wordt van het stadion, dat wij dan huren om onze wedstrijde­n af te werken.”

“Veel zal afhangen van de adviezen die LRM ons geeft. We hebben bij het opstarten van onze werkgroepe­n meteen de expertise van de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij ingeschake­ld. Zij zullen voor ons de verschille­nde locaties en exploitati­emogelijkh­eden onder de loep nemen en een belangrijk­e stem hebben in onze uiteindeli­jke beslissing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium