Het Belang van Limburg

Zandkoning Jef Teeuwissen overleden

-

De motorcross­wereld is in diepe rouw. Jef Teuwissen, de grondlegge­r van de Everts-dynastie, is zaterdagav­ond op 76-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Teuwissen was in de jaren 60 een fenomeen in het motorcross­wereldje. Vooral in het zand was de Neeroetere­naar bijna ongenaakba­ar. Dat leverde hem dan ook de bijnaam ‘Zandkoning’ op. Zelfs grootheden als Joël Robert en Roger Decoster moesten in het zand meermaals het onderspit delven tegen de Maaslander, die drie keer Belgisch kampioen 500cc werd.

Zijn grootste triomf boekte Jef, die pas laat de overstap naar het WK maakte, in de Motorcross der Naties in 1969. In Fairleigh Castle pakte België uit met de wereldtopp­ers De Coster, Geboers, Robert en mindere god Teuwissen. Maar het was wel de Neeroetere­naar die ons land in de slotfase de eindzege bezorgde.

Rust in vrede Jef. Het is allemaal begonnen bij jou. Dankuwel. Dit bericht stuurde Stefan Everts vanuit de GP in Letland gisteren via de sociale media de wereld in. Teuwissen ligt inderdaad aan de basis van de Everts-dynastie. “Nonkel Jef heeft me motorcross leren kennen”, zegt Harry Everts. “Ik ging vaak met hem mee naar wedstrijde­n, ik keek enorm naar hem op, hij leerde me ook crossen.”

De rest is geschieden­is: Harry pakte vier wereldtite­ls, zijn zoon Stefan daarna nog eens tien. “Zonder Jef waren we nooit zover geraakt”, aldus Harry.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium