Het Belang van Limburg

Gemeenten betalen miljoenen te veel voor verzekerin­gen

Limburg slechtste leerling van de klas

- Dominiek CLAES

De Vlaamse steden en gemeenten laten jaarlijks miljoenen euro’s liggen omdat ze te dure verzekerin­gscontract­en hebben lopen. Met een aanbestedi­ng voor hun verzekerin­gen kunnen de vaak armlastige gemeenten nochtans miljoenen besparen. In Limburg doen slechts vijf gemeenten (of 11 procent) dat. Daarmee is Limburg de slechtste leerling van de Vlaamse klas, zo blijkt uit rapporten van Audit Vlaanderen en het onderzoeks­bureau EPB. De Vlaamse steden, gemeenten en OCMW’s betalen jaarlijks net geen 47 miljoen aan allerlei verzekerin­gspremies. Driekwart van de gemeenten laat de contracten stilzwijge­nd verlengen, in plaats van de markt te laten werken. In totaal zou er zo tot 25 miljoen euro bespaard kunnen worden. Genk heeft zo al 100.000 euro bespaard. Hasselt bespaarde 40.000 euro door de boer op te gaan met de hospitalis­atieverzek­ering voor het personeel.

Driekwart van de Vlaamse steden en gemeenten laat ieder jaar honderddui­zenden euro’s liggen omdat ze voor hun verzekerin­gscontract­en geen aanbestedi­ng uitschrijv­en en zo lagere premies kunnen bedingen. Dat blijkt uit rapporten van Audit Vlaanderen en het onderzoeks­bureau EPB. De Limburgse gemeenten zijn de slechtste leerling van de klas: slechts 11 procent plaatst overheidso­pdrachten voor verzekerin­gen. Gemeenten in Vlaanderen geven jaarlijks 46,9 miljoen euro uit aan verzekerin­gspremies. De meeste lokale besturen doen voor hun verzekerin­gen gewoontege­trouw een beroep op Ethias, als verzekeraa­r de historisch­e partner van de lokale besturen. Die verzekerin­gscontract­en worden veelal stilzwijge­nd verlengd. Nochtans zijn de lokale besturen wettelijk verplicht om bij de vernieuwin­g van de contracten een overheidso­pdracht te organisere­n. Slechts een kwart van de Vlaamse steden en gemeenten doet dat ook.

Het gaat om standaardv­erzekering­en: een (omnium)verzekerin­g voor het wagenpark, voor machines en elektronic­a als laptops en pc’s, een brandverze­kering voor gebouwen. Maar ook voor arbeidsong­evallen, burgerlijk­e aansprakel­ijkheid (bijvoorbee­ld een schade-eis wegens een gat in de weg), bestuurder­saansprake­lijkheid (verzekerin­g van de schepenen en burgemeest­er) of voor tijdelijke manifestat­ies zoals evenemente­n. Ook hospitalis­atie- of groepsverz­ekering kunnen in dat pakket zitten.

Besparing

De gemeenten in Vlaams-Brabant doen de beste zaken op de verzekerin­gsmarkt, zo blijkt uit het rapport dat de zakenkrant De Tijd kon inkijken. Daar denkt 42 procent eraan om ook voor verzekerin­gen de markt te bevragen. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen is dat respectiev­elijk 31 en 21 procent. De gemeenten uit WestVlaand­eren en Limburg bengelen onderaan, met respectiev­elijk 14 en 11 procent. Nog erger is het gesteld met de Limburgse OCMW’s: amper vier procent – welgeteld twee Limburgse OCMW’s dus – doen voor hun verzekerin­gen een beroep op de markt. Nochtans kunnen de gemeenten en steden, die vaak moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, hier een flinke duit besparen: het zou hen in totaal 15 tot 25 miljoen euro kunnen opleveren.

Expertise

“Voor obligatiel­eningen en kredieten zijn de gemeenten het al gewoon om bij verschille­nde banken de prijs te vragen”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), tevens burgemeest­er van Genk. “Dat gebeurde voorheen steevast bij het vroegere Dexia, dat veel expertise had opgebouwd in deze materies. Tegenwoord­ig wordt ook voor bankzaken een aanbestedi­ng uitgeschre­ven. Maar voor hun verzekerin­gen zijn veel gemeenhang­en gemeenten blijkbaar nog blijven hangen bij Ethias.”

De VVSG kan volgens Dries Dries een rol spelen om de gemeentenm­eenanisebe­steeenten te helpen bij het organisere­n van dergelijke aanbestedi­ngen. Sommige gemeenten en OCMW’s hebben de expertiver­zekee expertise niet in huis om hun verzekerin­gsportefeu­ille door te lichten lichten en een goede keuze te maken. maken. De De stap zetten naar externe ne hulp hulp is is vaak niet evident. “We kunnen kunnen via de VVSG vooral deze deze kennis delen, door voorbeelde­nore te geven van hoe je een verzekerin­gsportefeu­ille kan (laten) doorlichte­n, hoe je een offerte aanvraagt of hoe je een aanbestedi­ng uitschrijf­t.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS
Wim DRIES Voorzitter VVSG ?? De stad Genk sloot onder meer een speciale verzekerin­g tegen terroristi­sche dreigingen af voor het evenement Genk on Stage. Voor leningen zijn de gemeenten het al gewoon om de markt te raadplegen. Voor verzekerin­gen zijn vele blijven hangen bij Ethias
FOTO TOM PALMAERS Wim DRIES Voorzitter VVSG De stad Genk sloot onder meer een speciale verzekerin­g tegen terroristi­sche dreigingen af voor het evenement Genk on Stage. Voor leningen zijn de gemeenten het al gewoon om de markt te raadplegen. Voor verzekerin­gen zijn vele blijven hangen bij Ethias
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium