Het Belang van Limburg

Vandaag nog heter, tot 34 graden

- Koen SNOEKX

Het weekend was al puffen en zweten, en vandaag wordt het nog heter. “Volgens de laatste voorspelli­ngen klimt het kwik in Limburg naar 33 graden, plaatselij­k zelfs 34”, zegt weerman Michel Nulens. Ondanks dat tropische weer werd Limburg niet getrakteer­d op een hittegolf. “Door de lokale onweersbui­en hebben we zondag de kaap van 30 graden niet gehaald. Vanaf dinsdag koelt het wat af en halen we nog temperatur­en tot zo’n 24 graden.”

Net geen hittegolf in Limburg

Alles wees erop dat Limburg voor het eerst in twintig jaar nog eens getrakteer­d zou worden op een hittegolf in mei. Maar er werd dan toch geen weergeschi­edenis geschreven. Voor een hittegolf moet het kwik vijf dagen lang boven de 25 graden uitstijgen, waarvan drie dagen boven de 30. “Zaterdag was het bloedheet en haalden we in Kleine Brogel liefst 33,3 graden. En vandaag klimt het kwik opnieuw naar zo’n 33 tot 34 graden”, zegt weerman Michel Nulens. “Maar zondag hebben we die 30 graden niet gehaald. Door de onweersbui­en werd het niet warmer dan 27 graden, waardoor er net geen sprake is van een hittegolf.” Vandaag wordt het in elk geval opnieuw puffen en zweten. Landelijk zal het erom spannen of het de warmste 29 mei wordt sinds de metingen. In 1944 werd in Ukkel 31,3 graden gemeten.

24 graden

Vanaf dinsdag is het gedaan met het tropische weer. “Er passeert een front met onweersbui­en en we halen in Limburg nog temperatur­en tot zo’n 24 graden”, zegt Nulens. “Dat is zeker niet slecht en nog altijd meer dan de normale temperatuu­r voor deze tijd van het jaar. Ook voor de rest van de week krijgen we te maken met licht onstabiel weer en bestaat er een kans op lokale buien. Al zou het met een beetje geluk ook droog kunnen blijven. In de tweede helft van de week kan het kwik weer klimmen naar zo’n 26 tot 27 graden. Voor zondag geven de weermodell­en voorlopig zo’n 23 graden aan.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium