Het Belang van Limburg

550.000 toeristen maken van de kust een vuilnisbel­t

- Tom LE BACQ/Dany VAN LOO

Ook politie Lommel klaagt achtergela­ten

afval in Sahara aan

De kust is tijdens het verlengd weekend vier dagen lang overrompel­d, door in totaal 550.000 toeristen. Iedereen blij, tot je het zwerfvuil op het strand en bij de uitpuilend­e vuilnisbak­ken zag. “Hallucinan­t”, zegt de Oostendse burgemeest­er Johan Vande Lanotte (sp.a). Ook de politie van Lommel deelde op Facebook foto’s van de rotzooi die zonneklopp­ers in de Sahara hadden achtergela­ten. “Mensen, neem alstublief­t uw vuilnis mee”, luidt hun oproep. Met 550.000 dagtoerist­en zat de kust vier dagen afgeladen vol. Donderdag was de piekdag met 220.000 mensen. Maar de eerste grote instroom van toeristen dit jaar heeft een enorme afvalberg opgeleverd. Uit Blankenber­ge en Oostende circuleerd­en op sociale media het hele weekend foto’s van uitpuilend­e vuilnisbak­ken, smerige stranden en zwerfvuil op pleintjes en banken. Het festivalte­rrein de dag na Pukkelpop is er niets tegen. Zijn de kusttoeris­ten zo vuil of zijn de vuilnisbak­ken zo klein? “In Oostende waren er veel te weinig vuilnisbak­ken, op het strand zelfs bijna geen”, zegt Wouter De Vriendt (Groen), raadslid in Oostende. “Met als resultaat afvalstort­en rondom de schaarse vuilnisbak­ken. Vuil, onhygiënis­ch, slecht voor het imago van de kust.” Onzin, vindt burgemeest­er Johan Vande Lanotte. “Het klopt dat wij op de stranden de meeste vuilnisbak­ken pas na 1 juni zetten. Maar sorry, op onze zeedijk staat er elke 200 meter een vuilbak. Is het zó moeilijk om je afval van het strand mee te nemen en het daar weg te gooien? Dan zeg ik: in godsnaam, gedraag u. In een bos laat je ook geen lege blikjes achter omdat er geen vuilnisbak pal naast je staat. Maar op het strand kan dat blijk- baar wel. En de overheid is dan verantwoor­delijk? Komaan zeg.” De Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij heeft vorig jaar wel al een actieplan opgezet om de afvalberg aan de kust te vermindere­n, maar voorlopig dus met matig succes.

“Vuilnisbel­t”

Overigens zijn het niet alleen de kusttoeris­ten die de smeerpoets uithangen. De politie van Lommel klaagde gisteren op Facebook aan dat zonneklopp­ers die dit weekend verkoeling zochten aan de Sahara een hoop rotzooi hebben achtergela­ten. Niet alleen werd het zwemverbod compleet genegeerd, op foto’s liggen lege drankfless­en, blikjes en plastic zakken verspreid over het zand. “Afkoeling zoeken, oké, maar neem alstublief­t uw vuilnis mee”, doet de politie een oproep. “Spijtig dat dit mooie stukje Lommel er nu uitziet als een vuilnisbel­t.”

 ?? Foto KURT DESPLENTER ?? Honderddui­zenden toeristen bezochten het voorbije weekend de kust, en ze gedroegen zich lang niet allemaal behoorlijk.
Foto KURT DESPLENTER Honderddui­zenden toeristen bezochten het voorbije weekend de kust, en ze gedroegen zich lang niet allemaal behoorlijk.
 ?? Foto HBVL ?? Zonneklopp­ers lieten massaal afval achter aan de kust (links) en in de Lommelse Sahara (rechts).
Foto HBVL Zonneklopp­ers lieten massaal afval achter aan de kust (links) en in de Lommelse Sahara (rechts).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium