Het Belang van Limburg

Peuter van drie nipt van verdrinkin­gsdood gered in Paalse Plas

- Toon ROYACKERS

Een driejarige kleuter uit Heusden-Zolder is zaterdagav­ond op het nippertje van de verdrinkin­gsdood gered in de Paalse Plas in Beringen. Het jongetje dreef met zijn gezichtje naar beneden in het water, toen een zwemmer alarm sloeg. Een MUG-team kon het kind reanimeren. Het zwemverbod in Paal werd trouwens massaal genegeerd. De moeder van het Heusdense jongetje was haar zoontje om een nog onduidelij­ke reden uit het oog verloren. De peuter wandelde buiten het aangelegde strand en ging van de oever het water in. Hoelang het kind alleen in het water was, is niet duidelijk. Een alerte zwemmer trok de peuter uit het water en sloeg alarm bij de hulpdienst­en. De moeder snelde in paniek toe. Het kind werd na de reanimatie meteen naar het UZ Gasthuisbe­rg in Leuven overgebrac­ht. Daar bleek zijn toestand later gelukkig stabiel.

Zwemverbod

Aan de Paalse Plas geldt een zwemverbod, en dit voorval toont aan hoe gevaarlijk het is als dit genegeerd wordt. “We vernamen zaterdagmi­ddag al van de politie dat er veel zwemmers in de plas waren”, zegt schepen van Recreatie Dave Schops (sp.a). “De rode vlag hangt nochtans duidelijk uit. Maar het handhaven van het zwemverbod is niet eenvoudig. Als de politie de zwemmers uit het water haalt en daarna weer vertrekt, springt iedereen weer vrolijk de plas in.”

Is het inzetten van redders tijdens warme lenteweeke­nds geen oplossing? “We zijn al blij als we in juli en augustus genoeg redders vinden. Het gaat doorgaans om studenten en die zitten in de examens. De Paalse Plas afsluiten is ook geen optie: het domein is niet helemaal omheind. We kunnen mensen enkel oproepen verstandig te zijn: zonder bewaking zwemmen is te gevaarlijk.” Het ongeluk zaterdag hield mensen niet tegen om ook zondag massaal het zwemverbod te negeren. Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) kondigde in elk geval wel strengere parkeercon­troles aan in de omgeving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium