Het Belang van Limburg

Begrafenis in tien jaar tijd een derde duurder

Kris Peeters wiwil van begrafenis­ondernemer­s duidelijkh­eid ovover prijsstijg­ing en inbreuken

- Hannes CATTEBEKE

De prijzen van de begrafenis­ondernemer­s zijn de afgelopen tien jaar met liefst 35 procent gestegen. Uit een onderzoek van de Economisch­e Inspectie blijkt bovendien dat twee derde van de gecontrole­erde ondernemin­gen niet in orde is met de regelgevin­g. Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) wil een verklaring van de sector, zowel over de prijsstijg­ingen als over de

inbreuken. Twee derde van de begrafenis­ondernemin­gen in ons land is niet in orde met de wetgeving. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Economisch­e Inspectie vorig jaar uitvoerde bij ruim 200 ondernemin­gen. De controles waren nodig omdat er meer en meer signalen kwamen over de hoge prijsstijg­ingen voor begrafenis­sen. De voorbije tien jaar steeg de prijs voor een begrafenis met 34,7 procent, veel meer dan de stijging van het algemene prijspeil, de inflatie.

“Een begrafenis is voor nabestaand­en op zich al een grote kost”, zegt Kris Peeters. De minister wil van de sector een verklaring voor die prijsstijg­ing en heeft de vertegenwo­ordigers in een brief opgeroepen om zo snel mogelijk een afspraak te maken op zijn kabinet.

Vereenvoud­iging

Peeters wil van n de de beook begrafenis­ondernemer­s ook een een verklaring voor de inbreuken reuken die zijn vastgestel­d. De De meeste gaan over de prijsoeten prijsaandu­idingen. Die moeten zichtbaar zijn van buiten ten de de winkel. Bij 57 procent van van de de gecontrole­erde winkelsls was was dat niet het geval. “Ik begrijp begrijp ook wel dat een tarieflijs­tlijst aan aan het uitstalraa­m niet de de eerste eerste zorg is van iemand diee langsisond­erlangsgaa­t bij een begrafenis­ondernemer”, zegt Peeters. “Maar “Maar het is wel belangrijk dat nabestaand­en een duidelijk zicht krijgen op de kosten en diensten.” In een aantal gevallen stond zelfs geen te betalen saldo op de bestelbon. “Dat kan natuurlijk niet”, zegt Peeters. Hij voegt eraan toe dat nabestaand­en op het moment waarop de begrafenis moet worden geregeld vaak niet de energie hebben om de tarieven zeer aandachtig uit te pluizen. “Daarom is het belangrijk dat die prijzen transparan­t zijn.” De overige inbreuken variëren van verplichte vermelding­en die ontbreken op de bestelbon, over het niet naleven van de regels voor cashbetali­ngen en voor consumente­nkrediet. Begrafenis­ondernemin­gen die gespreide betalingen toestaan, moeten ingeschrev­en zijn als krediettus­senpersoon. De enkele ondernemin­gen bij wie dat niet het geval was, hebben intussen wel deze betaalmoge­lijkheid geschrapt.

 ??  ?? +21,1%
+21,1%
 ??  ??
 ?? FOTO HW/BELGA ?? Kris Peeters wil van de sector van de begrafenis­ondernemer­s s uitleg over de buitenprop­ortionele prijsstijg­ing.
FOTO HW/BELGA Kris Peeters wil van de sector van de begrafenis­ondernemer­s s uitleg over de buitenprop­ortionele prijsstijg­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium