Het Belang van Limburg

Downtest (bijna) gratis voor alle zwangere vrouwen

- Veerle BEEL

België is het eerste land in Europa waar zwangere vrouwen bijna gratis een zogenaamde NIP-test kunnen laten uitvoeren. Op die manier kan worden gecontrole­erd of hun ongeboren kind een afwijking heeft zoals het syndroom van Down. Minister Maggie De Block (Open Vld) investeert hiervoor 15 miljoen euro. Vanaf 1 juli zal de NIP-test in België volledig worden terugbetaa­ld voor zwangere vrouwen met een voorkeursr­egeling. Vrouwen zonder voorkeursr­egeling moeten nog maximaal 8,68 euro betalen. In Nederland bijvoorbee­ld is dat nog 175 euro. Minister van Volksgezon­dheid De Block maakte hiervoor 15 miljoen euro vrij. Daarmee kunnen jaarlijks zowat 100.000 tests worden terugbetaa­ld. De beslissing moet vanochtend nog bekrachtig­d worden op het Verzekerin­gscomité van de ziekteverz­ekering. Bij een NIP-test wordt een bloedstaal afgenomen van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook DNA van de foetus te vinden is. De test kan met 99,8 procent zekerheid aangeven of het kind een trisomie-afwijking heeft – waarvan het downsyndro­om de meest voorkomend­e is.

De test werd voor het eerst aangeboden in 2013 en kostte toen 600 euro. Sindsdien is de prijs stelselmat­ig gezakt. Sinds eind vorig jaar kostte de NIP-test 290 euro.

Miskraam vermijden

Enkele ziekenfond­sen betaalden de test al gedeelteli­jk terug, of volledig bij zwangersch­appen met een hoog risico. Het Onafhankel­ijk Ziekenfond­s betaalde de hele kostprijs terug aan iedereen. De Block wilde eerst ook alleen een terugbetal­ing voor hoogrisico-zwangersch­appen, omdat die vrouwen anders op een vruchtwate­rpunctie zijn aangewezen. En die houdt altijd een risico op een miskraam in. Maar toen sommigen waarschuwd­en voor een geneeskund­e met twee snelheden, besloot De Block het dossier bij te sturen: “Ik wou onnodige miskra- men vermijden, en tegelijk de NIP-test beschikbaa­r stellen voor álle zwangere vrouwen.”

Alle artsen die zwangere vrouwen begeleiden, zullen de NIP-test kunnen afnemen of aanvragen. “De voorwaarde is wel dat de vrouw goed geïnformee­rd wordt over mogelijke gevolgen”, zegt De Block. Als de test een afwijking opspoort, moet de vrouw alsnog een vruchtwate­rpunctie ondergaan, om het resultaat met 100 procent zekerheid te bevestigen.

 ?? Foto BELGA ?? Maggie De Block.
Foto BELGA Maggie De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium