Het Belang van Limburg

Bliksem zorgt voor veel schade in Limburg

-

Het kortstondi­ge maar hevige onweer van zondagocht­end heeft her en der in Limburg schade veroorzaak­t. Zo sloeg op meerdere plaatsen de bliksem in waardoor onder andere schoorsten­en vernield werden en het elektricit­eitsnet bij sommige gezinnen kreeg het hard te verduren. 8.30 uur trok een korte maar hevige onweersbui over Hasselt. De familie Cox aan de Sittardlaa­n bij de Banneuxwij­k werd even later opgeschrik­t door een luide slag. Meteen daarna denderden bakstenen en dakpannen naar beneden. Brandweerz­one Zuid West Limburg snelde ter plaatse. Daar bleek dat de hele schoorstee­n van het dak geblazen was door een bliksemins­lag. Brandweerl­ui trokken loszittend­e bakstenen uit voorzorg weg en legden het dak voorlopig dicht. Er was ook schade aan de elektrisch­e installati­es. In Houthalen-Helchteren, sloeg de bliksem op twee verschille­nde plaatsen rond 9 uur in de ochtend in. Dat gebeurde bij buren die in de Hengelhoef­straat wonen. De brandweer van Bree rukte rond 9.15 uur uit voor een inslag op Hoogent in Peer waar het onweer lelijk huishield. Een bliksemsch­icht vernielde er de schoorstee­n die voor een stuk werd weggeslage­n en de elektrisch­e leidingen waren eveneens naar de vaantjes.

Zwembad

Verder sloeg de bliksem in op een elektricit­eitscabine in Hechtel. Dat ging gepaard met een harde slag die de omgeving opschrikte. “De cabine achter dancing De Ark bleek getroffen. Infrax heeft een herstelplo­eg ter plaatse geiRond stuurd. Vlak na de middag was er weer stroom”, vertelt burgemeest­er Jan Dalemans (HE). “In enkele naburige huizen werden wel elektrisch­e apparaten beschadigd. Sommige bewoners hadden gisterenna­middag ook geen internet.”

Heel wat technische installati­es in en om Hasselt kregen zondagocht­end te kampen met flinke storingen toen het onweer over de stad trok. Zo viel in Kapermolen een pompcircui­t uit waardoor het peuterbad leegliep. “Op hetzelfde circuit hangt ook het doorspoels­ysteem van de toiletten en dus ontstond ook daar een probleem”, zegt schepen Habib El Ouakili. “We hebben meteen technieker­s laten komen en in de loop van de namiddag hadden die het probleem helemaal opgelost. In tussentijd hebben onze mensen zelf, met emmers, de toiletten doorgespoe­ld.”

Albert Heijn

Tanken was zondagocht­end een probleem bij Bruno’s. Zowel in Zonhoven als op de Genkerstee­nweg in Hasselt werd tanken even onmogelijk toen de installati­e in veiligheid­sstand sprong. “Heel vervelend maar ook hier waren de problemen snel opgelost. Hooguit een goed halfuur hebben we de mensen om begrip moeten vragen”, klinkt het. Wie vroeg richting Albert Heijn in Zonhoven trok, moest vanuit de droge parkeergar­age ‘te voet’ de roltrap naar de winkelverd­ieping nemen. “Gelukkig hebben we ook een lift en die deed het wel. Maar onze eigen mensen hebben het probleem eigenlijk binnen het kwartier kunnen verhelpen.”

 ?? TORO
FOTO ?? Aan de Sittardlaa­n in Hasselt vernielde de bliksem een schoorstee­n.
TORO FOTO Aan de Sittardlaa­n in Hasselt vernielde de bliksem een schoorstee­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium